Urmărește dezbaterea live

Apendicita, cauze și simptome. La ce trebuie să fiți foarte atenți

apendicita cauze si simptome. FOTO: Freepik @Sorapop
Apendicita are o serie de simptome comune cu sarcina. La ce anume trebuie să fie atente femeile.

Apendicita este o inflamație a apendicelui, un segment de formă tubulară a intestinului gros. Deși este considerat un organ fără utilitate, acesta și-a dovedit contribuția la buna funcționare a organismului, fiind un rezervor de bacterii benefice funcționării optime a sistemului digestiv.

Apendicita este o urgență medicală care aproape întotdeauna necesită o intervenție chirurgicală cât mai repede posibil după diagnosticare pentru îndepărtarea apendicelui. Din fericire se poate trăi foarte bine și fără acesta.

Care sunt cauzele apendicitei

Apendicita acută poate apărea când apendicele este blocat cu materii fecale, de un corp străin, chiar și de cancer, dar și ca un răspuns la altă inflamație/infecție din organism. Apendicita cronică, deși apare în cazuri mai rare, reprezintă o afecțiune caracterizată de inflamația apendicelui pe o perioadă mai îndelungată și poate deveni foarte dureroasă.

Vezi și: Fibroza chistică, cauze și tratament. Tusea și transpirația, semnale de alarmă

Care sunt simptomele apendicitei

Simptomele clasice ale apendicitei includ:

Durere în partea dreaptă jos a abdomenului sau durere în apropierea buricului care se deplasează mai jos. Acesta este, de obicei, primul semn.

- Pierderea poftei de mâncare

- Greață și vărsături la scurt timp după ce începe durerea de burtă

- Uneori febră

- Nu se pot elimina gaze.

Alte simptome, mai puțin frecvente, includ:

- Durerea surdă sau ascuțită oriunde în partea superioară sau inferioară a abdomenului, în spate sau în partea din spate

- Vărsături înainte de a începe durerea de burtă

- Crampe severe

- Constipație sau diaree cu gaze.

Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, consultați imediat un medic. De asemenea, nu mâncați, nu beți și nu folosiți niciun remediu împotriva durerii, anti-acide, laxative sau perne pentru încălzire.

Diagnosticul și tratamentul în timp util sunt importante, riscul de a nu interveni la timp este acela că se poate ajunge de la o simplă apendicită la apariția peritonitei, al abcesului local sau al plastronului apendicular.

Peritonita sau ruperea apendicelui este o complicație redutabilă a apendicitei și poate duce la complicații, inclusiv la necesitatea unei incizii de mari dimensiuni.

Vezi și: Testul simplu ce pune diagnosticul de diabet în sarcină. Care sunt riscurile pentru mamă și făt

Cum se tratează apendicita

Singurul tratament pentru apendicită este cel chirurgical. Intervenția chirurgicală se poate face prin:

- Apendicectomie laparoscopică

- Apendicectomie clasică

Varianta laparoscopică are o serie de avantaje:

- Vizibilitate mai mare asupra apendicelui și a organelor din jur

- Incizii mai mici, trei puncte de sutură, deși și mai estetice

- Durere postoperatorie redusă

- Recuperare mai rapidă, cu reluarea activității fizice normale la aproximativ 2 săptămâni de la intervenție

- Spitalizare de scurtă durată, o zi sau două

- Complicații de plagă mai mici, fără infecții sau ruperea operației.

În cazul în care se ajunge la abces, operația laparoscopică se rezumă la drenajul apendicelui și efectuarea apendicectomiei la 6-8 săptămâni după prima intervenție.

Dacă se ajunge la peritonită, tratamentul presupune ca pe lângă apendicectomie să aibă loc și spălarea cavității peritoneale cu cantități mari de ser fiziologic, iar în acest caz perioada de spitalizare se prelungește.

Apendicita nu poate fi prevenită, însă aceasta poate să fie mai puțin frecventă la persoanele care au o dietă bogată în fibre, cum ar fi fructele și legumele proaspete, leguminoase și cereale integrale, dar și o hidratare corespunzătoare, notează WebMD.

Care sunt persoanele predispuse la apendicită

Apendicita este o afecțiune comună, care diagnosticată rapid se poate trata fără eforturi prea mari. Datele estimează că una din 20 de persoane suferă, la un moment dat, de apendicită, aceasta apărând mai frecvent la persoane cu vârsta cuprinsă între 10 și 30 de ani.

Mai mult, una din 1500 de femei sunt diagnosticate cu apendicită în timpul sarcinii. Deși este una dintre cele mai întâlnite cauze ale durerilor abdominale din al doilea trimestru de sarcină, simptomatologia nu este una specifică, fapt pentru care aceasta necesită teste speciale pentru diagnosticare, teste de sânge, pentru a urmări evoluția leucocitelor, ecografie sau ăn unele cazuri examinarea vaginală/rectală.

Pentru apendicita în sarcină, indiferent de trimestrul de sarcină, se folosește laparoscopia.

Apendicita la copii, SIMPTOME și tratament. Care sunt CAUZELE: Extrem de GRAV

Apendicita dă mari bătăi de cap atât copiilor, cât și adulților, dar în ceea ce-i privește pe cei mici, părinții ar trebui să fie foarte atenți și să-i ducă din timp la medic.

În cazul apendicitei, simptomele pot apărea treptat sau brusc. De obicei, copilul de vaită câteva zile de dureri abdominale, dureri care vor deveni continue și de-o intensitate din ce în ce mai mare.

Ce este apendicita și cât de gravă poate fii? 

”Apendicita este inflamația apendicelui pe care cu toții îl avem în corp. Ea poate să fie extrem de gravă, pentru că netratată la timp, dintr-o apendicită simplă poate ajunge către peritonită.

Din ce cauză apare apendicita la copii?

Cauzele sunt multiple, o să le enumăr pe cele mai frecvente: corp străin care poate fi înghițit, paraziți, parazitoze, oxiuri, materii fecale cu consistență crescută.

Practic, apendicele se înfundă și atunci se umflă, se inflamează și trebuie scos. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Hipoglicemia, cauze și tratament. Regula 15-15 care îți poate salva viața

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel