Apa, nerecomandată bebelușilor. Poate duce la convulsii, comă, leziuni ale creierului și chiar moarte

Apa – FOTO: Pexels@Sergey_Makashin
De ce nu este recomandată apa bebelușilor mai mici de șase luni.

Apa se introduce în alimentația bebelușilor abia după primele șase luni de viață, atunci când începe diversificarea. Odată cu încălzirea vremii părinții au tendința de a le da apă bebelușilor. Bebelușii nu au nevoie de apă înainte de vârsta de 6 luni, chiar dacă temperaturile sunt ridicate, arată Organizația Mondială a Sănătății şi Academia Americană de Pediatrie.

”În primele șase luni de viaţă, bebelușul nu are nevoie decât de lapte - fie lapte matern fie lapte formula. Există multe mămici care dau apă bebelușului mic neștiind că acest lucru este extrem de periculos pentru sănătatea unui bebeluș. Medicii pediatri, revistele de specialitate, consultanții în alăptare, avertizează părinții despre riscurile cu privire la pericolele alimentării cu apă a bebelușilor cu vârsta sub șase luni, deoarece acest lucru este extrem de nociv pentru sănătatea lor”, explică consultantul în alăptare Cristiana Pan.

Vezi și: Chirurgia traheei și a bronhiilor, intervenție specială. Dr. Tănase: Trebuie plănuită la fel ca o campanie militară

De ce nu este recomandată apa

Laptele matern conține 88 % apă, astfel că nu este necesară suplimentarea cantității de apă.

”Deci dacă copilului îi este sete este suficient să sugă iar suptul îi asigură necesarul de apă pentru hidratare. Dacă copilul este alimentat cu formulă nu este necesar suplimentarea cu apă pentru că laptele praf de prepară cu apă.

Cantitatea de apă raportată la cantitatea de lapte praf a fost calculată exact de specialiști și trebuie respectată exact cât este recomandat în instrucțiunile de preparare. Administrarea de apă sau ceai interferează cu suptul, adică dacă îi oferiți apă copilului acesta va suge mai puțin pentru că stomacul se umple cu aceste lichide și astfel va scădea lactația.

Laptele matern are două faze, laptele de început care este mai apos și îi astâmpără setea copilului și laptele de sfârșit care este mai gras. Introducerea apei sau ceaiului îi poate afecta flora intestinală, încă în formare la această vârstă. (şi poate fi o cauză de declanșare a crampelor intestinale). Apa se poate da bebelușului după ce împlinește 6 luni și a început diversificarea în cantități foarte mici”, mai explică consultantul în alăptare.

Vezi și: Variola maimuței poate fi ținută sub control. OMS: Vrem să oprim transmiterea de la om la om. Putem face acest lucru în țările non-endemice

Rinichii, incomplet dezvoltați

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, nu trebuie să i se dea apă bebelușului înainte de introducerea de alimente solide. Adică numai atunci când începe înțărcarea. Apa se introduce după ce bebelușul a împlinit șase luni sau cinci luni, depinde de recomandarea medicului, când începe etapa diversificării, împreună cu laptele matern.

”Bebelușii au rinichii încă incomplet dezvoltați, prin urmare, oferindu-le prea multă apă sau ceai, în primul an (în special în primele nouă luni) se poate dilua nivelurile normale de sodiu ale bebelușului, ceea ce poate duce la convulsii, comă, leziuni ale creierului și chiar moarte în cazul intoxicației cu apă”, mai explică Cristiana Pan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel