Apa, esențială pentru gestionarea glicemiei. Un litru de apă pe zi scade nivelul glucozei din sânge cu 28%

glicemia - FOTO: Freepik
Această băutură reglează glicemia. Permite eliminarea unei cantități mai mari de glucoză din sânge, într-un timp scurt.

Vezi și: Antibioticele, asociate cu boala inflamatorie intestinală. Declanșează inflamația

Diabetul de tip 2 poate fi o afecțiune serioasă dacă nivelurile de zahăr din sânge nu sunt gestionate eficient. Această formă de diabet rezultă dintr-o disfuncție în capacitatea organismului de a procesa insulina, un hormon produs de pancreas care reglează nivelul de zahăr din sânge.

Când producția de insulină eșuează, zahărul din sânge poate crește la niveluri dăunătoare, ducând la o serie de complicații de sănătate.

Apa: soluția simplă

Din fericire, există o băutură disponibilă pe scară largă care a demonstrat că reduce dramatic nivelurile ridicate de zahăr din sânge: apa.

Potrivit Diabetes.co.uk, persoanele cu diabet necesită mai multe lichide atunci când nivelurile de glucoză din sânge sunt ridicate. Zaharul din sânge ridicat poate determina rinichii să lucreze din greu pentru a excreta excesul de zahăr prin urină.

"Apa nu va crește nivelurile de glucoză din sânge, motiv pentru care este atât de benefică de consumat atunci când persoanele cu diabet au zahăr din sânge ridicat, deoarece permite eliminarea unei cantități mai mari de glucoză din sânge", explică organizația de sănătate.

Vezi și: Anestezia în trombectomia endovasculară, impact asupra pacienților cu AVC

Apa, esențială pentru reglarea glicemiei - FOTO: Freepik@FORHAD-GFX

Beneficiile hidrării

Apa este adesea considerată băutura perfectă pentru persoanele care gestionează diabetul, deoarece nu conține carbohidrați sau calorii. Pentru cei cu diabet de tip 2, monitorizarea aportului de carbohidrați este esențială, deoarece carbohidrații sunt transformați în glucoză mai rapid decât alte grupe alimentare, provocând o creștere a nivelului de zahăr din sânge.

Cercetările emergente susțin capacitățile apei de a reduce zahărul din sânge. Un studiu publicat în jurnalul Diabetes Care a constatat că creșterea aportului de apă ar putea preveni sau întârzia apariția hiperglicemiei (zahăr din sânge ridicat).

Participanții care au consumat mai mult de un litru de apă pe zi au avut un risc cu 28% mai mic de a dezvolta hiperglicemie nou apărută comparativ cu cei care au consumat mai puțin de 500ml pe zi.

Cercetătorii au subliniat, de asemenea, că hormonul vasopresină, care crește în cazul deshidratării, poate contribui la riscul de hiperglicemie și diabet. Deși studiul a avut limitări, autorii au concluzionat că creșterea aportului de apă ar putea ajuta la reducerea probabilității de creștere a nivelurilor de vasopresină.

Vezi și: Oboseala, semnul matinal al leucemiei. Alte 4 simptome la care să fii atent

Cum să bei apă chiar dacă nu simți nevoia

Pentru cei care consideră că apa este neatractivă, adăugarea unei felii de fructe, cum ar fi portocala, lămâia sau limeta, poate îmbunătăți aroma acesteia. Tăierea acestor fructe și depozitarea lor în congelator poate oferi o notă răcoritoare și sănătoasă rutinei de hidratare.

Sfaturi pentru reducerea zahărului din sânge

Pe lângă menținerea unei bune hidrări, adoptarea unei diete sănătoase și menținerea activității fizice sunt esențiale pentru gestionarea nivelului de zahăr din sânge. Aceste schimbări de stil de viață pot ajuta la controlul greutății și la îmbunătățirea bunăstării generale.

Vezi și: Malnutriția, problemă în creștere la nivel european. OMS, avertisment

Diabetul de tip 2, simptome

Multe persoane pot avea diabet de tip 2 fără a realiza, deoarece simptomele pot fi subtile. Semnele comune includ:

- Urinarea frecventă, în special noaptea

- Sete constantă

- Oboseală persistentă

- Pierdere în greutate fără un motiv evident

- Mâncărimi în zona genitală sau candidoză recurentă

- Tăieturi sau răni care se vindecă mai greu

- Vedere încețoșată, potrivit Mayo Clinic.

Dacă experimentați oricare dintre aceste simptome sau aveți îngrijorări cu privire la riscul de diabet de tip 2, consultați un medic pentru ghidare și evaluare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel