Anxietate sau depresie, alimente și băuturi pe care să le eviți

Aflați de ce anumite băuturi și alimente pot avea efecte nocive în cazul celor care au anxietate sau depresie. E vorba de alimente la care nici nu v-ați gândit. 

Suc natural de fructe și băuturi acidulate

Fibra din fructele întregi umple stomacul și încetinește modul în care sângele consumă energie. Dar sucul de fructe, care nu conține acea fibră, deși are vitamine, înseamnă de fapt doar apă cu zahăr natural. Aceasta vă poate da un puseu instant de energie, dar care se consumă la fel de repede, și vă poate lăsa înfometat și agitat. Acest lucru nu vă ajută la anxietate și depresie. Mâncăți fructele întregi. Când vă e sete, beți apă. La fel, evitați băuturile acidulate îndulcite. Zahărul din ele, care nici măcar nu e natural – ci rafinat, nu are nicio valoare nutritivă reală, iar astfel de băuturi sunt legate direct de depresie.

Băuturi dietetice

Ai putea crede că dacă nu au zahăr, atunci sunt bune. Nu e chiar așa. Poate că nu experimentezi efectul agitant dată de prea mult zahăr, dar băuturile dietetice te pot duce la depresie. De fapt, te pot face să te simți chiar mai prost decât o fac băuturile cu zahăr. Cantitatea mare de cafeină pe care multe din aceste băuturi o au nu e bună pentru anxietate, arată nutriționștii de la WebMD.com.

Pâine prajită

Dacă e făcută din pâine albă, da, e nocivă! Făina albă este foarte prelucrată și, după ce o mănânci, se transformă rapid în zahăr în sânge. Acest lucru poate provoca pusee de energie și accidente care pot fi rele pentru anxietate și depresie. Alegeți pâinea din cereale integrale pe care o puteți prăji singuri.

Dressinguri dietetice

S-ar putea să știi că dressingurile preambalate și marinate sunt pline cu zahăr, adesea ascuns sub denumirea de „sirop de porumb cu fructoză". Dar cum rămâne cu dressingurile „light" sau „fără zahăr"? Mulți producători le îndulcesc cu aspartam, un îndulcitor artificial care este legat de anxietate și depresie. Verificați ingredientele sau, mai bine, faceți-vă acasă propriul dressing.

Ketchup

Credeți că e din roșii, nu? Da, are și roșii. Dar are și o cantitate foarte mare de zahăr. Patru grame în fiecare lingură, mai exact. Și variantele „light" pot avea îndulcitori artificiali care ar putea fi legați de anxietate și depresie. Încercați o salsa de roșii făcută în casă. Vreți să fie un pic picantă? Adăugați un vârf de cuțit de piper de cayenne.

Cafea

Dacă nu sunteți obișnuiți cu ea, cofeina din ea vă poate face nervos și agitat. Ar putea, de asemenea, să vă dea peste cap somnul. Niciuna nu ajută la anxietate sau depresie. Renunțarea la cofeină vă poate face să vă simțiți rău. Dacă credeți că vă provoacă probleme, reduceți încet cantitatea de cofeină până când renunțați la ea. Dacă nu vă prroduce probleme sau dacă beți cafea decofeinizată, atunci vă poate ajuta să vă simțiți mai puțin deprimați.

Băuturi energizante

Acestea pot provoca ritmuri ciudate ale inimii, anxietate și probleme de somn. Asta pentru că nu este întotdeauna ușor să-ți dai seama câtă cofeină e ascunsă în ingrediente precum guarana. Aceste băuturi au adesea un conținut foarte mare de zahăr sau îndulcitori artificiali. Beți apă dacă sunteți însetat. Vreți un puseu de energie? Mănâncați un fruct!

Alcool

Chiar și un pic de alcool vă poate strica somnul. Pre apuțină odihnă accentuează starea de anxietate și provocă depresie. Prea mult somn poate provoca și mai multe probleme. Acestea fiind spuse, o băutură ar putea să vă calmeze nervii și să vă facă mai sociabili. Acest lucru poate fi bun pentru sănătatea dvs. mintală. Cheia este dozarea: un pahar pe zi pentru femei, și două pentru bărbați, este limita acceptată oficial.

Sos de soia

Această atenționare este doar pentru persoanele care sunt sensibile la gluten. În plus față de pâine, fidea și produse de patiserie, acesta poate fi găsit, de asemenea, în alimente preambalate, cum ar fi sosul de soia. Dacă sunteți sensibil la gluten și mâncați acest sos asta vă poate provoca anxietate sau depresie. De asemenea, vă poate face să vă simțiți lenți și nu la cel mai bun nivel. Verificați etichetele și încercați să evitați produsul.

Alimente procesate

Dacă mâncați o mulțime de carne procesată, alimente prăjite, cereale rafinate, bomboane, produse de patiserie și produse lactate cu conținut ridicat de grăsimi, este mai probabil să fiți anxios și deprimat. O dieta cu cereale integrale bogate în fibre, fructe, legume și peste vă poate ajuta să vă păstrați un stil de viață sănătos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel