Antioxidanții în alimentație vs. suplimentele. Beneficiile antioxidanților pentru sănătatea musculară și memorie

antioxidanti Foto: Freepik
Un studiu recent sugerează că un amestec de antioxidanți poate îmbunătăți cogniția spațială, memoria pe termen scurt.

Un studiu efectuat în Japonia a constatat că suplimentele care au în compnența lor un amestec de antioxidanți pot îmbunătăți cogniția spațială, memoria pe termen scurt și durabilitatea musculară. Antioxidanții ajută la promovarea sănătății celulare prin reducerea excesului de molecule instabile de radicali liberi care pot deteriora celulele sănătoase.

Stresul oxidativ, care poate duce la diverse probleme de sănătate, este cauzat de prea mulți radicali liberi. Cercetătorii au folosit un produs antioxidant combinat, formulat de profesorul Haruhiko Inufusa de la Departamentul de Cercetare Antioxidantă, Centrul pentru Cercetare Științifică și Inovare.

Citește și: Congestia nazală: cauze, simptome și tratament la domiciliu sau profesional. După câte zile trebuie trebuie să mergi la doctor

Studiul a constatat că șoarecilor modificați genetic în vârstă de 18 luni li s-a administrat un antioxidant amestecat în apă, pe care aceștia au putut să o bea sau nu la discreție timp de o lună. Cunoașterea spațială și memoria pe termen scurt a șoarecilor s-au îmbunătățit în timpul perioadei de testare, măsurate prin succesul lor în labirintul de apă Morris și în Y-maze.

Testele pe bandă de alergare au arătat că șoarecii cu amestec de antioxidanți și-au mărit distanța de alergare semnificativ mai mult decât omologii lor normali care nu luau antioxidanți. Cu toate acestea, nu au fost observate efecte perceptibile între cele două grupuri, ceea ce sugerează că antioxidantul amestecat poate să nu îmbunătățească capacitatea de exercițiu sau forța, dar poate ajuta la prevenirea declinului muscular legat de vârstă, potrivit MedicalNewsToday.

Foto: Freepik

Poți face antioxidanți amestecați acasă?

Antioxidanții amestecați sunt suplimente care combină mai mulți antioxidanți pentru a întări cunoștințele. În ciuda numeroaselor studii care investighează beneficiile acestora, studiile clinice au fost efectuate doar pe șoareci, după cum a remarcat Michelle Routhenstein, dietetician și nutriționist autorizat.

"Acest supliment amestecat este deja la vânzare. Oricine îl poate cumpăra. Și eu îl beau în fiecare zi", a răspuns Dr. Kouji Fukui, primul autor al studiului, când a fost întrebat despre siguranța antioxidanților amestecați.

Fukui și Routhenstein avertizează împotriva creării unui amestec unic de antioxidanți din suplimentele existente, deoarece este dificil pentru consumatorii obișnuiți să aleagă mai multe suplimente și să își mențină aportul. De asemenea, ei notează că produsul antioxidant combinat, care include aminoacizi, este o combinație interesantă.

Routhenstein este de acord, dar avertizează cu privire la problemele de siguranță, inclusiv precizia dozelor, potențialele interacțiuni medicamentoase, contaminarea și toxicitatea, în special în cazul antioxidanților liposolubili, din cauza consumului excesiv.

Cu toate acestea, dieticianul a spus că, "în scopuri de cercetare, este mai ușor de evaluat efectul și conformitatea (antioxidanților amestecați) atunci când sunt formulați în doze specifice și administrați în cadrul unei proceduri controlate și studiate clinic".

Putem obține un aport sănătos de antioxidanți și din alimentația obișnuită

Pentru a obține o dietă antioxidantă echilibrată, se poate consuma o combinație de alimente sănătoase, cum ar fi broccoli, morcovi, cartofi, cartofi dulci, varză, salată verde, sparanghel, dovleac, afine, căpșuni, nuci pecan, anghinare, varză kale, zmeură, spanac, sfeclă, fasole și ciocolată neagră, ceea ce asigură o creștere sigură și eficientă a antioxidanților.

Vezi și: 5 obiceiuri alimentare care îți cresc nivelul de zahăr din sânge. De ce este mai sănătos să mănânci fructe întregi decât să bei suc

Antioxidanții susține sănătatea și întărirea mușchilor care îmbătrânesc

Studiul a constatat că antioxidanții amestecați, cum ar fi Coenzima Q10 și ingredientele de aminoacizi din produsul formulat de profesorul Haruhiko Inufusa, pot susține funcția cognitivă la șoareci. De asemenea, suplimentul ar fi suprimat un declin al forței musculare legat de vârstă, care este asociat cu fragilitatea și sarcopenia.

Constatările sugerează că suplimentul ar fi putut avea un impact pozitiv asupra mitocondriilor și a țesutului muscular. Cu toate acestea, rezultatele sunt prea devreme pentru a fi generalizate la oameni, deoarece sunt prea devreme pentru a fi generalizate.

"Antioxidanții pot ajuta la atenuarea stresului oxidativ indus de exerciții fizice în mușchi, ajutând potențial la recuperare, ceea ce poate contribui la întărirea mușchilor. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a verifica aceste efecte ale antioxidanților amestecați în studiile pe oameni", a explicat Routhenstein.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel