Antibioticele, asociate cu artrita reumatoidă. Riscul, proporțional cu numărul tratamentelor

Antibiotice
Antibioticele ar putea fi asociate cu un risc crescut de artrită reumatoidă. Datele de la pacienți arată că riscul este cu 60% mai mare la cei care au luat antibiotice.

Un nou studiu a arătat cum consumul de antibiotice poate fi asociat cu un risc crescut de apariție a artritei reumatoide.

Cercetătorii de la Universitatea Keele și Institutul Quadram au analizat datele din registrele medicale de asistență primară. Ei au descoperit că riscul de dezvoltare a artritei reumatoide au fost cu 60% mai mari la cei expuși la antibiotice, față de cei care nu au fost expuși.

Riscul au crescut proporțional cu numărul de tratamente cu antibiotice și, de asemenea, a contat cât de recent au fost luate.

Artrita reumatoidă afectează 400.000 de persoane în Marea Britanie, iar acest studiu sugerează că afectează 26 din 100.000 de persoane care au luat antibiotice. Artrita reumatoidă este probabil să fie cauzată de un amestec complex de genetică și diferiți factori de mediu, astfel încât acest studiu nu este un motiv pentru a opri administrarea antibioticelor, acolo unde este nevoie. Dar deschide o nouă cale de explorare pentru a găsi declanșatorii, care ar putea fi esențiali în căutarea modalităților de prevenire a acestei afecțiuni.

Deși acest studiu a fost mare, nu se poate spune cu siguranță dacă antibioticele cresc riscul sau infecția în sine.

Tipul de infecție a fost important. Infecțiile tractului respirator superior tratate cu antibiotice au fost mai mult asociate cu cazuri de artrită reumatoidă, dar această asociere nu a fost observată în cazuri netratate. Analiza tipului de antibiotic a arătat că toate clasele au crescut riscul de a dezvolta artrită reumatoidă, astfel că acest lucru sugerează că riscul ar putea fi derivat din antibiotice. Acest lucru a fost observat și în alte studii recente care asociază consumul de antibiotice cu un risc crescut de alte afecțiuni autoimune, inclusiv diabetul de tip 1 și boala hepatică autoimună.

Antibioticele afectează microbiomul

Pe lângă faptul că vizează bacteriile din spatele infecțiilor, antibioticele afectează microbiomul. Acest ecosistem complex de microbi ajută la menținerea propriei noastre sănătăți și joacă un rol important în modularea sistemului imunitar. Câteva studii mici au descoperit că microbiomul la persoanele cu artrită reumatoidă este mai puțin divers, dar acesta este primul studiu care a investigat efectul consumului de antibiotice.

Profesorul Christian Mallen, șeful School for Primary, Community and Social Care at Keele University, a declarat: „Această lucrare interesantă oferă o altă privire asupra complexității înțelegerii artritei reumatoide, deschizând ușa pentru viitoarele lucrări în acest domeniu. Noi colaborări, precum cea dintre Institutul Quadram și Universitatea Keele, permite noi cercetări interdisciplinare interesante care sunt necesare pentru a progresa înțelegerea în acest domeniu.”

Dr. Lindsay Hall, lider de grup la Institutul Quadram din Parcul de Cercetare Norwich, a declarat: „Cu cât aflăm mai multe despre complexitatea microbiomului și modul în care factorii, inclusiv antibioticele, influențează aceste ecosisteme microbiene diverse, cu atât avem mai multe idei despre modul în care aceasta poate modifica rezultatele cheie ale sănătății. Provocarea de acum este de a dezlipi mecanismele care leagă microbii la diferite condiții, inclusiv artrita reumatoidă, astfel încât să putem dezvolta noi terapii.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel