Antibiotice, înlocuite în anumite situații cu mierea?

Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) din Marea Britanie a pus în dezbatere publică un nou ghid pentru tratarea tusei și bronșitei acute care ar putea schimba modul în care sunt tratate afecțiunile. Mierea este luată în considerare ca înlocuitor pentru antibiotice care oricum n-au mare efect în aceste afecțiuni care, de multe ori, trec de la sine.

Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) din Marea Britanie este una din instituțiile credibile la nivel mondial, iar recomandările sale sunt, în multe țări, considerate a fi punct de referință pentru ceea ce înseamnă furnizarea serviciilor de sănătate. Cu toate acestea, notează prestigioasă revistă The Lancet, este mai puțin cunoscut faptul că în recomandările NICE, atunci când dovezile pe care se bazează sunt slabe, includ concluzii bazate pe valorile științifice și sociale ale probelor.

Pe 23 august anul acesta, NICE a lansat proiectul de ghid pentru tratarea tusei acute asociată cu infecții ale tractului respirator superior sau bronșita acută, proiect care este în dezbatere publică până în 20 septembrie.

Această reorientare face notă discordantă cu tendințele din sănătatea publică și adre drept scop principal limitarea utilizării antibioticelor .
Comitetul de experți al NICE a constatat că tusea acută este, de obicei, o infecție auto-limitantă care este adesea virală, iar dovezile medicale disponibile nu susțin utilizarea antibioticelor în majoritatea cazurilor.

NICE recomandă ca medicii să explice în mod clar pacienților lor că simptomele tusei acute ar trebui să dispară, de la sine, în decurs de 3-4 săptămâni de la debut.

Cu ce ar putea fi înlocuite antibioticele

Comitetul ar fi putut să- se oprească aici cu remandările sale. Cu toate acestea, luând în considerare faptul că pacienții nu ar fi satisfăcuți dacă medicii curanți îi trimit la plimbare fără să le dea niciun medicament, NICE a recomandat doctorilor să discute cu bolnavii opțiunile de auto-îngrijire, inclusiv remediile pe bază de plante, medicamente pentru tuse care conțin guaifenesin (un expectorant care să dă fără rețetă) sau dextrometorfan (antitusiv, fără rețetă), dar și mierea.

Interesant este că, în aceste cazuri calitatea dovezilor despre eficacitatea respectivelor remedii este descrisă ca fiind „moderată" până la „foarte scăzută". În plus, NICE justifică alegerea acestor remedii prin comparație cu altele, cum ar fi iedera, primroză sau cimbru, pentru care nu există date legate de siguranță sau eficiență.

Fără dovezi puternice, eficacitatea acestor remedii nu poate fi garantată și ar putea să nu fie decât un placebo, atrage atenția publicația medicală citată.

Reducerea consumului de antibiotice

Totuși, remarcă și faptul că această abordare va asigura probabil o mai bună respectare a tratamentului convenit cu medicul și are o valoare socială mare, într-un moment în care este nevoie de urgență să se ia măsuri menite să oprească dezvoltarea rezistenței la antibiotice și larga utilizare a acestui tip de medicamente.

Pe lângă toate, în acest proiect de ghid, NICE atrage atenția și că „organismele sale consultative ar trebui să evite să recomande intervenții atunci când dovezile eficienței lor sunt absente sau prea slabe pentru a se putea trage concluzii rezonabile".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel