Antibiotice în exces: de ce se prescriu în continuare

Medicamente
Lipsa de informare, precum şi presiunea pacienţilor, se află printre motivele pentru care medicii prescriu antibiotice în exces, a afirmat președintle SRM, Alexandru Rafila.

Lipsa de informare la zi, precum şi presiunea pacienţilor se află printre motivele pentru care antibioticele sunt prescrise în exces, a afirmat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila, în cadrul conferinţei organizate de SRM, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în Săptămâna Mondială a Conştientizării asupra Antibioticelor.

"Sunt mai multe motive pentru care se prescriu în exces antibiotice. Unul dintre motive este lipsa de informare la zi, câteodată se leagă şi de presiunea pacienţilor, adică sunt pacienţi care vor să ia antibiotic, insistă să ia antibiotic şi cred că acesta nu este lucrul cel mai îngrijorător, faptul că medicii prescriu antibiotice, mai îngrijorător este faptul legat de utilizarea de antibiotice fără prescripţie, adică sunt două lucruri diferite. Nu medicii sunt neapărat vinovaţi de utilizarea antibioticelor în exces, suntem şi noi vinovaţi, pentru că de multe ori nu ne gândim înainte de ce trebuie să utilizăm un antibiotic", a afirmat Alexandru Rafila la conferinţa susţinută la Centrul de Conferinţe al Palatului Patriarhiei, citat de agerpres.ro.

El a spus că deviza de anul acesta este "Antibioticele nu sunt analgezice sau antiinflamatorii", precizând că "dacă suntem răciţi, nu luăm antibiotic ca să ne scadă febra, să ne treacă o durere sau să ne treacă o răceală, mai ales că majoritatea acestor tip de infecţii, care apar iarna, sunt infecţii virale şi tratamentul infecţiilor virale nu se face cu antibiotic".

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a afirmat că printre problemele care există în spitale legate de consumul şi prescripţia de antibiotice se află şi tratamentul cu antibiotice de rezervă.

"Foarte multe dintre antibiotice se dau în scop preventiv, profilactic, în secţii medicale, deci nu în secţii chirurgicale, nu înainte de o intervenţie chirurgicală, iar acest lucru este inutil. Nu se dau antibiotice ca să previi apariţia unei infecţii, ci doar în situaţii excepţionale, contacţii unor persoane care au boli foarte grave. Aceste situaţii sunt extrem de bine documentate, iar utilizarea în spitale a antibioticelor cu scop preventiv nu trebuie făcută decât în anumite secţii de chirurgie şi atunci trebuie prescrise, conform ghidurilor, o singură doză sau maximum o zi administrat antibioticul, nu mai mult decât atât", a precizat Rafila.

Alexandru Rafila a menţionat că în România printre cele mai folosite antibiotice sunt fluorochinolonele, la care foarte multe dintre bacteriile grav negative sunt rezistente. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel