Anemie, de ce apare și cum ne vindecăm. Alimente pe care trebuie să le mâncăm

Astenie, leșin      Foto: Pixabay
O anemie netratată poate duce la boli grave, de aceea este bine să știm ce analize să ne facem și ce să mâncăm ca să nu ajungem la această afecțiune.

Medicul hematolog Daniela Georgescu a explicat că o anemie netratată duce la boli grave şi că afecţiunea apărută la femei tinere nu trebuie să ne sperie.

„Anemia o diagnosticăm atunci când valoarea hemoglobinei din sângele nostru scade sub valorile acceptate ca şi normale, respectiv 13 grame la decilitru pentru bărbat şi 12 pentru femei. Evident că există şi variaţiile  legate de grupa de vârstă. La vârstnici se poate accepta chiar şi 11 grame la valoare normală minimă pentru valoarea hemoglobinei din sângele periferic. În momentul în care în sângele nostru globulele roşii sunt mai puţine sau afectate şi nu îşi fac treaba lor, aceea de a transporta oxigen şi a asigura oxigenarea tuturor ţesuturilor din organismul nostru, anemia începe şi se manifestă”, a spus hematologul la Antena3.

Citește și: Cele mai importante simptome ale anemiei

Simptomele anemiei sunt, în mare parte, legate și de modul în care aceasta se instalează. Spre exemplu, o hemoragie masivă poate fi cauza. Iar simptomele pot varia, spune medicul. 

„De la oboseală extremă, astenie, până la posibilitatea de a te ţine pe picioare, paloarea extraordinară (...) De multe ori, anemia care se instalează cronic o regăsim nu atât simptomatic, mai ales în momentul în care ne facem analizele pentru alte boli”, a explicat dr Daniela Georgescu. 

Cum scapi de anemie

Un regim alimentar variat este cel mai bun tratament contra anemiei. Hematologul a explicat că e bine să evităm posturile prelungite și, în mod special, să rezolvă deficitul de fie dacă îl avem, pentru că el cauzează anemie. 

Sunt anumite grupuri de risc pentru deficiența de fie: aceste grupuri includ femeile însărcinate sau cele cu sângerare menstruală abundentă, sugarii și copii, bolnavii de cancer, cei cu insuficiență cardiacă sau cu afecțiuni gastro-intestinale, precum boala celiacă, care împiedică absorbția fierului. În plus, dacă sunteți un donator de sânge, s-ar putea să aveți un conținut scăzut de fier.

În general, alimentele din fruntea listei de alimente bogate în fier sunt carnea, peștele și păsările de curte.

Lista completă a alimentelor care rezolvă deficiența de fier AICI:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel