Anchetă în Austria: Rezultatele pozitive la testul COVID-19 ale zeci de mii de oameni, inclusiv politicieni, au ajuns la presă
02 sep 2021, 08:57

Teste rapide. Foto: Pixabay
Scandal uriaș în Austria, unde autoritățile au anunţat că au deschis o anchetă după ce s-a descoperit o scurgere de informații confidențiale: zeci de mii de rezultate pozitive la testul pentru COVID-19 în regiunea Tirol au ajuns la două companii media.

Circa 24.000 de documente, între care nume, adrese și alte date cu caracter personal, inclusiv cele ale mai multor politicieni cunoscuți, au fost dezvăluite media, în Austria, potrivit Comisiei pentru protecția datelor.

„Ancheta este la început”, a declarat pentru AFP directorul adjunct al comisiei Matthias Schmidl, adăugând că este prematur să se afle exact ceea ce s-a întâmplat.

Potrivit canalului public ORF și cotidianului Der Standard, care au avut acces la date, fostul director al companiei HG Lab Truck (o filială a HG Pharma), însărcinat cu efectuarea testelor în Tirol, este cel responsabil de această scurgere de informații.

El a explicat că a trimis datele într-un e-mail pe 11 august către un tehnician din afara companiei, sub formă de tabele Excel criptate, dar a negat orice eroare, susținând că ar fi fost victima unei piratări informatice.

Înainte de acest caz, HG Lab Truck, care a obținut contractul de la autoritățile locale fără să treacă printr-o licitație, a fost criticat cu privire la fiabilitatea testelor.

Într-un comunicat, autoritățile din Tirol au condamnat acest nou incident, precizând că respectă „standarde ridicate de securitate pentru protecția datelor” și a anunțat că va acționa în justiție „dacă se dovedește că datele au fost într-adevăr transmise unor terți contrar angajamentelor asumate”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?