Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

ANBRaRo: Avem nevoie de Registrul Național de Boli Rare
14 noi 2019 / 12:18
Alianța Națională de Boli Rare (ANBRaRo) atrage public atenția autorităților că are nevoie de susținere în vederea creării Registrului Național de Boli Rare.
Dorica Dan, presedintele ANBRaRo

„În ultimii ani, am făcut mulți pași pentru pacienții cu boli rare, cel mai important fiind elaborarea Planului Național de Boli Rare (PNBR) care a fost introdus în Strategia Națională de Sănătate Publică 2014-2020, înființarea celor 23 de centre de expertiză și celor 6 Centre Regionale de Genetică. Totuși, avem nevoie încă de susținere din partea autorităților pentru realizarea Registrului Național de Boli Rare", a declarat Dorica Dan, președintele Alianței Naționale de Boli Rare (ANBRaRo).

Totodată, este nevoie și de creșterea timpului alocat pentru consultația de genetică medicală, în prezent fiind de doar 20 de minute, total insuficient. Medicii specialiști au nevoie să încheie mai multe contracte cu casele de asigurări de sănătate, în funcție de nevoi.

„Pacienții cu boli rare în general și cei cu distrofie musculară în special au nevoie și de mai multe servicii de kinetoterapie, în prezent fiind decontate doar 20 de ședințe pe an", a completat Dorica Dan.

Aceste aspecte au fost discutate în cadrul Conferinței EUROPLAN, desfășurate recent la Zalău, la care au participat peste 100 de persoane (pacienți și aparținători, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, medici, asistenți medicali, cadre didactice, reprezentanți Societatea Română de Genetică Medicală, reprezentanți Consiliul Național de Boli Rare, autorități locale și naționale).


Ştiri Recomandate

Bani pentru bolnavii de TBC. Ce sumă a aprobat Guvernul
Afișul dezbaterii online
EXCLUSIV
Diabet
EXCLUSIV
Mersul pe jos, cât de benefic este pentru sănătate
Austria, restricții pentru cei care vin din România
Hepatita C: cine ar trebui să facă testul
Slăbire. Cum te ajută apa să scapi de kilogramele în plus
O bacterie din intestin ar putea reduce riscul de boli de inimă
Astmul: moștenit genetic sau influențat în sarcină
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri