Te pregătești pentru prima ta...
Menținerea dinților curați este esențială pentru prevenirea afecțiunilor orale precum carii sau boli gingivale ce pot duce la complicații severe.
O igienă orală bună contribuie la menținerea respirației proaspete și la evitarea mirosurilor neplăcute și, din fericire, există o mulțime de trucuri care ne pot ajuta să avem o igienă bună, pe lângă spălatul pe dinți, care rămâne cel mai important lucru de făcut.
"Este bine să avem o dietă echilibrată. Există alimente benefice și alimente nocive pentru dinții noștri. Dacă am putea să consumăm cât mai mult din cele benefice, ar fi bine, însă de multe ori le alegem pe cele nocive.
Alegem băuturile carbogazoase, alegem să consumăm alcool. Chiar și sucurile cu gheață nu ne fac bine, pentru că avem acel obicei de a consuma gheața, chiar de a sparge gheaţa între dinți", a a spus medicul stomatolog Denisa Tutunaru.
Potrivit medicului, există o listă de alimente nocive pentru dinți care include:
- cafea
- vin
- băuturi energizante
- sosuri
- sucuri de fructe
- murături
- înghețată de fructe
- alcool
"Se pot forma microfisuri la nivelul smalţului și aceste lucruri, în timp. creează eroziuni dentare. Nu avem altceva de făcut decât să evităm aceste lucruri.
Băutura cu gheață nu face bine în această perioadă, schimbările astea de temperatură, șocurile termice, de asemenea.
Totodată, trebuie să înțelegem că bacteriile rele din cavitatea noastră orală se hrănesc cu zahărul, iar zahărul nu se găseşte doar în dulciuri. Zahărul este un aliment lipicios care ne rămâne pe placa bacteriană", a mai spus ea.
În același timp, există și lista alimentelor bune pentru dantură cum ar fi:
- apă
- lapte
- iaurt
- mere
- migdale
- pește
- nuci
- ghimbir
"Apa minerală are dioxid de carbon, iar aceasta creează un mediu acid în cavitatea noastră orală. Tot ceea ce trebuie să facem noi este să încercăm să grupăm mesele pe perioade cât mai scurte și să avem perioade de repaus alimentar. Să consumăm mere, morcovi, conopidă.
Ţelina este un super aliment care echilibrează saliva și ne protejează.
Ananasul conține fenol, vitamina A şi E. Acest fruct ne protejează și echilibrează tot ce înseamnă flora bacteriană. Ne curăţă saliva şi ne împrospătează respiraţia. Mai mult, ananasul conţine xylitol, pe care îl găsim în gumele de mestecat fără zahăr, acţionând ca un înălbitor natural", a mai spus medicul Denisa Tutunaru, la Antena 3 CNN.
Ei bine, ananasul este un fruct obgatîn vitamina C, care ajută la menținerea sănătății gingiilor și la prevenirea afecțiunilor gingivale, iar enzima bromelaină din ananas are proprietăți antiinflamatoareși antimitrobiene care contribuie la reducerea plăcii bacteriene și inflamației gingivale.
Consumul de ananas stimulează și producția de salivă, ceea ce ajută la curățarea dinților și la reducerea riscului de carii dentare.
Datorită conținutului ridicat de apă, ananasul ajută la hidratarea cavității bucale și la menținerea unui mediu oral sănătos.
Mai mult, fibrele din ananas pot acționa ca un agent de curățare natural, ajutând la îndepărtarea resturilor alimentare de pe dinți.
Chiar dacă ananasul este dovedit ca fiind un înălbior al dinților, este important să-l consumi cu moderație, deoarece aciditatea sa poate eroda smalțul dentar dacă e consumat în cantități prea mari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Te pregătești pentru prima ta...
Iubești condimentele sau te-ai...
Te-ai întrebat vreodată de ce apar...
Cât de pregătit este sistemul medical...
Acest tratament al cancerului hepatic...
Diabetul de tip 2 este o afecțiune...
Ce alegi între RMN și CT? Într-o lume...
Acest test banal îți arată cât de...