Analgezice opioide: ce se întâmplă când un membru al familiei le ia
05 aug 2019, 15:26

Medicamente
Aducerea acasă a unui analgezic opioid, pe bază de rețetă, poate dubla șansele ca un alt membru al familiei să devină dependent de acel medicament.

Analgezice opioide. Cercetători de la Universitatea din California, SUA, susțin că șansele ca o persoană să obțină o rețetă pentru medicamente opioide să crească între 19% și 100% atunci când o rudă care locuiește în aceeași casă folosește deja analgezice opioide. Studiul lor a fost publicat în American Sociological Review.

"Cercetările noastre găsesc efecte uriașe asupra probabilității ca membrii familiei să fie influentați de alți membri ai familiei să înceapă să folosească opioide", afirmă Mathijs de Vaan, profesor asistent la Scoala de Afaceri Haas, potrivit medicalxpress. Împreună cu Toby Stuart, profesor la aceeași Școală, au analizat sute de milioane de cereri medicale și aproximativ 14 milioane de rețete de opioide prescrise între 2010 și 2015 ca să ajungă la această concluzie.

În opinia acestora, membrii familiei observă efectele pe care calmantul le are asupra celor dragi și ar fi tentați de faptul că pot obține altele de la cabinetul medicului de familie.
Autorii studiului punctează: comportamentul familiei joacă un rol în răspândirea utilizării opioidelor, iar aceștia sugerează modalități în care medicii, cercetătorii și factorii de decizie ar putea încerca să abordeze acest "obicei".

În 2017, adaugă specialiștii, dependența de opiacee a ucis 47.000 de americani.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?