Amigdalectomie, tehnica ce tratează amigdalita. Ioan Bulescu: Se poate face cu anestezie locală, dar e mai traumatizant. Riscul de sângerare se menține la 7-10 zile

Foto: Freepik @mayaung994
EXCLUSIV
Află mai multe despre metodele de tratament ale amigdalitei și când este cazul unei intervenții chirurgicale.

Amigdalele sunt două mase de țesut limfatic de formă ovală situate în partea din spate a gâtului (faringe). Asemănător ganglionilor limfatici, amigdalele sunt o componentă a sistemului imunitar. Pentru a menține restul corpului tău în siguranță împotriva bolilor, ele ajută la filtrarea germenilor care intră prin gură sau nas. Amigdalele faciale sau palatine sunt alte denumiri pentru amigdale.

Amigdalele se pot infecta, umfla sau înroși ocazional. În cazul în care această problemă persistă sau se agravează, medicul tău poate sugera o amigdalectomie (îndepărtarea amigdalelor). După ce li s-au îndepărtat amigdalele, majoritatea oamenilor sunt în continuare capabili să lupte împotriva infecțiilor fără probleme. Corpul dumneavoastră are diferite mecanisme de apărare împotriva bacteriilor.

Tratament

Cauza principală a amigdalitei determină modul în care o tratezi. Deși amigdalita bacteriană și cea virală pot avea simptome similare, există diferențe în modul în care sunt tratate.

Tratamentele pot include:

- Antibiotice, dacă infecția este bacteriană

Antibioticele pot fi prescrise de către medicul tău. Chiar dacă începi să te simți mai bine după câteva zile, este totuși important să iei întregul tratament cu antibiotice, așa cum ți-a prescris medicul tău.

Boala se poate agrava sau se poate răspândi într-o altă zonă a corpului dacă încetezi să le iei prea curând.

În cazul în care amigdalita a fost cauzată de o infecție bacteriană, medicul îți poate recomanda medicamente pentru a combate această afecțiune specifică.

Antibioticele ar putea face ca simptomele să dispară ceva mai repede. Acestea pot provoca diverse efecte adverse, cum ar fi deranjamente stomacale, și pot crește riscul de rezistență la antibiotice. Cei care sunt mai predispuși să aibă probleme din cauza amigdalitei ar trebui să ia antibiotice.

Dacă medicul tău îți dă medicamente, probabil că este vorba de penicilină pentru amigdalita legată de streptococul de grup A. Dacă ai o alergie la penicilină, poți primi alte antibiotice.

Este crucial să parcurgi tratamentul complet cu antibiotice. Dacă nu iei întregul medicament prescris, infecția se poate agrava chiar dacă simptomele par să fi dispărut complet. Pentru a se asigura că medicamentul a funcționat, medicul ți-ar putea cere să stabiliți o programare pentru o consultație de control.

- Medicamente pentru ameliorarea durerii

Pentru a ajuta cu durerea de gât, medicul îți poate sugera și analgezice fără prescripție medicală (OTC).

- Amigdalectomie (operație de amigdalită)

Medicul ar putea sugera o amigdalectomie dacă ai amigdalită recurentă sau cronică. Amigdalele vor fi îndepărtate chirurgical în timpul acestui tratament.

În ceea ce privește amigdalectomia, Ioan Bulescu, medic specialist ORL explică în detaliu: "Este o intervenție chirurgicală foarte frecvent efectuată, modelul se face tot în anestezie generală".

"Ea se poate face și anestezie locală doar că e mai traumatizant. Fiind o anestezie generală pacientul trebuie să stea, în general, peste noapte sub supraveghere", a precizat Dr. Bulescu.

"Este o operație care are dezavantajul de a fi sângerândă. Faptul că trebuie să scoatem amigdala din locul în care a stat mare dacă a fost inflamată multă vreme atunci locul acela sângerează, lucru care se manegeriază ușor în sala de operație electrocauter sau compresie. Problema e că riscul de sângerare după amigdalectomie se menține undeva la 7-10 zile după aceea și pot să apară sângerări în perioada asta, mai ales între prime între ziua a șaptea și ziua zecea", explică medicul specialist.

Amigdalectomia este o procedură chirurgicală utilizată pentru îndepărtarea amigdalelor. De obicei, o amigdalectomie este recomandată de medic doar dacă ai amigdalită recurentă sau cronică, dacă boala a dus la apariția unor probleme sau dacă simptomele nu se ameliorează.

O amigdalectomie te-ar putea ajuta să previi recurențele amigdalitei sau ale streptococului în gât dacă le-ai avut de cel puțin cinci până la șapte ori în anul precedent. În plus, problemele de respirație sau de înghițire legate de amigdalită pot fi rezolvate prin operație.

Un studiu din 2017 a constatat că o amigdalectomie poate diminua incidența infecțiilor în gât la copii în anul de după operație. Cu toate acestea, un studiu din 2018 a descoperit că persoanele care au suferit această operație în copilărie au avut un risc mai mare pe termen mai lung de boli respiratorii și infecțioase.

Deși efectuarea unei amigdalectomii poate scădea șansele de a face angină streptococică în general, infecțiile gâtului pot apărea în continuare după îndepărtare. Deși este mai puțin frecvent, este totuși posibil ca amigdalele să crească din nou în urma operației.

După operație, ar trebui să te poți întoarce acasă în aceeași zi, dar va fi nevoie de una sau două săptămâni pentru a te recupera complet.

"E descrisă în cărțile clasice de ORL sângerarea după amigdalectomie la șapte zile pentru că locul în care a fost amigdalele se operă cu niște membrane, de fapt niște fibrină care are tendința să cicatrizeze în zona respectivă. Uneori aceste membrane sunt foarte groase și momentul în care încep să cadă pe la 7-10 zile, desprind un cheag sau o crustă și atunci poate să înceapă o sângerare. Lucru care poate să treacă neobservat, poate să necesite intervenție medicală (compresie sau tratament) sau poate să necesite o intervenție pentru hemostază", a completat Ioan Bulescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel