Amețeli când te trezești din somn? Iată ce le provoacă

Soluția salină și dușul vă ajută să respirați mai bine și să vă odihniți
Ai amețeli dimineața când te trezești și te dai jos din pat? Iată care sunt cauzele posibile, cum previi apariția ei și când e cazul să mergi urgent la doctor pentru că ești în pericol:

Majoritatea oamenilor experimentează din când în când amețeli diminea și, de obicei, nu este un motiv de îngrijorare. Conform Institutului Național american de Surditate și alte Tulburări de Comunicare, aproximativ 15% dintre adulții au avut o problemă de echilibru sau amețeli. Amețelile sunt adesea de scurtă durată și nu toate formele au o cauză evidentă. Cu toate acestea, dacă ai amețeli în mod regulat după ce te trezești asta poate fi un semn al unei afecțiuni fundamentale.

Amețelile pot fi de tipuri diferite, dar pot include:

- senzație de leșin sau leșin,

- senzație de dezechilibru sau dezorientare,

- senzație de învârtire.

Există mai ulte cauze care pot duce la apariția amețelilor. Iată principalele:

Deshidratare

Persoanele care sunt deshidratate în timpul nopții se pot trezi uneori amețite. Alte semne de deshidratare pot include: senzație de sete, oboseală, dureri de cap, gura uscată și buzele crăpate.

Motivele pentru care te trezești deshidratat / deshidratată: nu bei suficiente lichide în timpul zilei, dormi într-un mediu prea cald, consumul excesiv de alcool, boli care provoacă vărsături și diaree, iei medicamente care determină o persoană să urineze mai mult, bei prea multă cafeină/cafea.

Scăderea tensiunii arteriale

Tensiunea arterială scăzută sau hipotensiunea ar putea provoca amețeli la unii oameni. Tensiunea arterială poate, de asemenea, să scadă brusc atunci când o persoană se ridică din poziția întins sau așezat, brusc, în picioare. De exemplu, atunci când te dai jos din pat dimineața. Această scădere bruscă a tensiunii arteriale se numește hipotensiune posturală sau ortostatică.

Simptomele hipotensiunii posturale pot include: vertij, minte și vedere încețoșată, leșin.

Tensiunea arterială scăzută poate fi uneori un simptom al unei alte afecțiuni, cum ar fi boala Parkinson sau boala Addison. Statul pentru mult timp în pat (în caz de boală, spre exemplu) și anumite medicamente, cum ar fi beta-blocantele, pot provoca, de asemenea, scăderea tensiunii arteriale.

Pentru persoanele care prezintă hipotensiune posturală, ele trebuie să se ridice în picioare sau să se dea jos din pat treptat. Purtarea de ciorapi de compresie în timpul zilei poate ajuta, de asemenea, unii oameni.

Dacă un medicament cauzează scăderea tensiunii arteriale, medicul poate recomanda modificarea dozei sau trecerea la un alt medicament. Tratarea oricăror condiții care stau la baza poate, de asemenea, să prevină simptomele tensiunii arteriale scăzute.

Glicemie scăzută

Pentru persoanele cu diabet, administrarea de prea multă insulină poate determina scăderea nivelului de zahăr din sânge – adică hipoglicemie - și amețeli dimineața devreme. Hipoglicemia, deși e mai frecventă la cei cu diabet, se poate întâmpla oricui.

Cauzele hipoglicemiei sunt: faptul că iau prea multă insulină sau alte medicamente pentru diabet (la diabetici); săritul peste mese sau faptul că mănânci prea puțin, activitate fizică intensă, consumul excesiv de alcool.

Simptomele glicemiei scăzute pot include: tremurat și nesiguranță, dureri de cap, oboseală, vedere încețoșată, dificultate de concentrare sau confuzie, transpirație excesivă.

Așa cum spuneam, oricine poate experimenta scăderea a nivelului zahărului din sânge și poate că nu este întotdeauna o cauză evidentă. Persoanele care întâmpină regulat simptome de scădere a glicemiei trebuie să consulte un medic.

Labirintita

Labirintita este o infecție virală sau bacteriană a urechii interne care poate duce la amețeli. Infecția provoacă inflamația structurilor delicate ale urechii interne sau ale labirintului, care joacă un rol important în menținerea echilibrului unei persoane.

Labirintita poate face uneori dificil ca o persoană să se ridice în picioare sau să stea în poziție verticală, în special când se scoală din pat.

Alte simptome de labirintită pot include:dureri la ureche, dureri de cap, un țiuit sau zgomot în ureche, vedere neclară sau dublă, greață sau vărsături.

Labiritita se datorează cel mai frecvent unei infecții virale și apare adesea după o răceală sau o gripă. Tratamentul implică, de obicei, odihnă și consumul de lichide. Pentru persoanele cu simptome mai severe, medicul poate recomanda medicamente pentru a reduce amețelile și greața. De asemenea, poate prescrie un antibiotic dacă boala este cauzată de o infecție bacteriană.

Amețeli date de medicamente

Unele medicamente pot provoca amețeli ca efect secundar. Aceste medicamente includ anumite: antibiotice, diuretice, unele pastile pe bază de opiacee, antiepilepticele, medicamente imunosupresoare, antidepresive, antipsihotice sau medicamente antiretrovirale.

Trebuie să vorbiți cu medicul curant dacă luați un medicament care poate provoca amețeli dimineață. Medicul poate recomanda modificarea dozei sau trecerea la un tratament diferit.

Apnee obstructiva de somn

Apnea obstructivă de somn este o tulburare de somn care uneori poate provoca amețeli dimineața. Ea apare atunci când respirația unei persoane devine în mod repetat întreruptă sau blocată în timpul somnului. Aceste întreruperi perturbă somnul și pot afecta nivelurile de oxigen din sânge.

Alte simptome pot include: sforăitul puternic și respirația întreruptă în timpul somnului, nevoia de a urina mai frecvent în timpul nopții, gură uscată și dureri de cap dimineața, dificultăți de concentrare și probleme de memorie, oboseală excesivă în timpul zilei.

Pe termen lung, apneea obstructivă de somn poate crește riscul unei persoane de a dezvolta mai multe afecțiuni cronice, cum ar fi probleme cardiace, diabet și astm.

Persoanele cu simptome de apnee ar trebui să vadă un medic pentru o evaluare. În funcție de cauza care stă la baza afecțiunii unei persoane, opțiunile de tratament pot include intervenții în stilul de viață, purtatul unui dispozitiv de respirație pe timp de noapte și intervenții chirurgicale.

Prevenție: cum eviți amețelile de dimineață

Unele intervenții în stilul de viață pot ajuta la prevenirea sau reducerea amețelii de dimineață. Acestea includ: bea multe lichide pentru a fi hidratat, renunță la fumat, reducerea consumului de alcool, mănâncă o dietă echilibrată și sănătoasă, evită băuturile cu caofeină seara, dormi 7-9 ore pe noapte, fă exerciții regulat, redu și gestionează stresul.

Când te duci la doctor

Oamenii care foarte rar se trezesc cu amețeli dimineața nu vor avea nevoie de îngrijire medicală. Cu toate acestea, persoanele care se confruntă cu amețeli în mod regulat dimineața ar trebui să vadă un medic. De asemenea, este important să consultați un medic dacă alte simptome însoțesc amețelile.

O persoană ar trebui să solicite imediat asistență medicală dacă are amețeli împreună cu dureri în piept, o frecvență cardiacă rapidă sau o durere de cap severă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel