Alzheimer: obiceiurile sănătoase care îl pot preveni

Peștele și cafeaua hrănesc creierul FOTO: pexels.com
Combinarea mai multor obiceiuri de viață sănătoase scade riscul de a dezvolta boala Alzheimer, susține un studiu.

Alzheimer, obiceiuri. Cum nu există momentan niciun tratament care să oprească boala Alzheimer, cercetătorii caută soluții pentru prevenirea acesteia. Cea mai bună variantă, susțin ei în mai multe studii, o constituie îmbinarea mai multor obiceiuri de viață sănătoase. Iar cu cât mai multe comportamente adoptă o persoană, cu atât riscul de a face Alzheimer scade, informează Today.

Alzheimer, obiceiuri: ce zic studii similare

Oamenii de știință de la Universitatea Rush din Chicago au dovedit că oamenii care au urmat, timp de șase ani, 4 din 5 obiceiuri au avut un risc cu 60% mai mic ca să dezvolte Alzheimer față de cei ce nu au aplicat niciun astfel de comportament. Dintre aceste obiceiuri amintim: sport regulat, stimulare cognitivă, o dietă sănătoasă pentru sănătatea creierului, fără fumat.

Un studiu similar din Anglia confirmă rezultatele obținute de cercetătorii americani: la oamenii cu risc crescut genetic de declin cognitiv, demența a fost cu 32% mai mică la aceia care au avut un stil de viață sănătos. Un al treilea studiu, realizat la Universitatea din California, San Francisco, s-a descoperit că fumătorii au avut de două ori riscul de a dezvolta insuficiență cognitivă în comparație cu nefumătorii și cei care au renunțat la viciu.

Alzheimer, obiceiuri: care sunt comportamentele sănătoase

Studiul americanilor a analizat datele de la 1.845 de participanți din Proiectul de sănătate și îmbătrânire din Chicago și 920 de la Proiectul Rush Memory and Aging. Toți nu avea dementă la început. Participanților li s-au dat scoruri de viață care depindeau de câte dintre cele cinci comportamente sănătoase le-au respectat. Este vorba de: lipsa fumatului, fac sport la un nivel moderat până la viguros timp de cel puțin 150 de minute pe săptămână, consumă o dietă benefică creierului, consumul de alcool ușor-moderat, se implică în activitățile cognitive specifice vârstei înaintate.

În ce privește dieta acestora, cercetătorii recomandau dieta MIND - intervenția mediteraneană-DASH pentru întârzierea neurodegenerativă - , alcătuită din legume verzi, fasole, ulei de măsline, nuci și păsări de curte, fără carne roșie și alimente prăjite.

În cei 6 ani, cât a durat cercetarea, 608 de participanți au făcut Alzheimer. "Atunci când cercetătorii au analizat datele lor au descoperit că riscul de Alzheimer a fost de 37% mai mic la persoanele care au aplicat 2 din 3 comportamente de viață sănătoasă și cu 60% mai mici la cei care au practicat 4 până în 5 din aceste comportamente", mai arată site-ul citat.

Riscul de Alzheimer este mai mare în rândul persoanelor cu mutație genetică APOE4. Însă, în grupul acestora s-a observat că dacă respectă obiceiurile de viață sănătoase sugerate de cercetători scad șansele de a dezvolta boala.

Alzheimer, obiceiuri: concluziile studiului britanic

Aproape 200.000 de oameni, în vârstă de circa 60 de ani, au fost implicați în cercetarea britanică.

"Fiecare a primit un scor de risc de demență bazat pe gene care s-au dovedit a fi asociate cu un risc crescut de demență și un scor de viață care a fost mai mare în funcție de câte dintre comportamentele sănătoase au raportat. În timpul șase ani de urmărire a studiului din Marea Britanie, au existat 668 de cazuri de demență, cu probabilitatea mai mare în rândul celor care au avut un scor de risc genetic ridicat. Dar riscul a fost mai mult de jumătate în rândul participanților cu factori genetici crescuți, dar care au urmat un stil de viață sănătos, au raportat cercetătorii. Acest lucru ar rezulta într-un caz de demență prevenit pentru fiecare 121 de persoane cu risc crescut genetic pe o perioadă de 10 ani", potrivit Today.

Studiul susține că "un stil de viață sănătos este asociat cu un risc de demență redus, indiferent de riscul genetic", a afirmat Elzbieta Kuzma, co-autor al studiului și cercetător la Școala de Medicină din cadrul Universității din Exeter, Anglia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel