Alzheimer, comportament de infecție. Ce au descoperit cercetătorii

Boala Alzheimer ar putea fi reversibilă
Alzheimer este o boală care duce la pierderea memoriei. Cercetătorii au descoperit că se împrăștie în creier asemenea unei infecții.

Ultima descoperire ar putea modifica metodele de cercetare ale bolii Alzheimer. Oamenii de știință spun că două proteine deformate par să se răspândească prin creierului pacienților, asemeni unei infecții.

Constatările sugerează că Alzheimer este o tulburare "dublu-prion". Aceasta descoperire ar putea ajuta la noi tratamente care se concentreaza direct asupra prionilor, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din California, San Francisco, citați de medicinenet.com.

Un prion este o proteină deformată care poate produce forțat alte copii ale acelei proteine, în aceeași formă deformată, care se răspândesc în creier. Este cunoscut cel mai bine pentru rolul său în encefalopatia spongiformă bovină – „boala vacii nebune" - și boala Creutzfeldt-Jakob (CJD), o tulburare degenerativă a creierului.

Cantități mari de prioni, în boala Alzheimer

În noua cercetare, echipa de la Universitatea a analizat creierul a 75 de pacienți cu Alzheimer după moarte și a găsit forme de auto-propagare precum ale prionilor, la proteinele beta-amiloid și tau. Cantități mai mari de acești prioni au fost asociate cu debutul precoce al Alzheimer și vârsta mai mică la moarte.

Pacienții cu Alzheimer au plăci amiloid și tanguli în creier, dar eforturile de a trata boala prin eliminarea acestor proteine inactive au eșuat. Aceste noi descoperiri sugerează că prionii beta-amiloid activ și tau ar putea să ofere noi inidicii pentru un tratament eficient împotriva Alzheimer, potrivit cercetătorilor.

„Cred că acest lucru arată fără nicio umbră de îndoială că amyloid-beta și tau sunt amândouă prioni și că boala Alzheimer este o tulburare „dublă-prion”, în care aceste două proteine „ticăloase” împreună distrug creierul”, a spus autorul studiului Dr. Stanley Prusiner , director al Institutului UCB pentru Boli Neurodegenerative. Prusiner a câștigat un premiu Nobel în 1997 pentru că a descoperit că prionii au fost responsabili de boala vacii nebune și de CJD.

Cercetarea bolii Alzheimer s-ar putea schimba

Nivelurile de prioni apar, de asemenea, legate de longevitatea pacientului, a remarcat el. „Avem nevoie de o schimbare mare în cercetarea bolii Alzheimer și asta este ceea ce face acest document. Această lucrare ar putea cataliza o schimbare majoră în cercetarea bolii Alzhemer”, a spus Prusiner într-un comunicat de presă universitar.

Pentru acest studiu, cercetătorii au folosit recent teste de laborator pentru a măsura rapid prionii în probele de țesuturi umane. Ele pot dezvălui nivelurile de prioni infecțioase în doar câteva zile.

Aceste teste "sunt un schimbător de joc", a declarat co-autorul studiului, William DeGrado, profesor de chimie farmaceutica UCB.

Pentru a dezvolta terapii eficiente și diagnostice, oamenii de știință trebuie să vizeze formele prionice active, mai degrabă decât cantitatea mare de proteine în plăci, a spus DeGrado.

Cercetătorii speră că măsurarea formelor prionice de amiloid-beta și tau ar putea conduce la dezvoltarea de medicamente care, fie le împiedică să se formeze sau să se răspândească, fie ajută la îndepărtarea acestora înainte de a provoca daune.

Studiul a fost publicat pe 1 mai în revista Science Translational Medicine.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel