Această metodă simplă ne ajută să...
Indiferent dacă te afli la un restaurant elegant, o întâlnire de afaceri sau o nuntă de familie, vinul roșu este adesea alegerea preferată pentru o băutură alcoolică rafinată. Considerat mai sănătos decât vinul alb datorită conținutului său ridicat de antioxidanți, vinul roșu oferă numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv protejarea inimii și îmbunătățirea funcției pulmonare. Cu toate acestea, există o combinație surprinzătoare de alimente sănătoase și vin roșu pe care ar trebui să o eviți, din cauza unui efect secundar neașteptat al acestei băuturi.
Polifenolii din vinul roșu, în special resveratrolul, au fost legați de prevenirea deteriorării vaselor de sânge, scăderea colesterolului rău sau lipoproteinei de densitate joasă (LDL), îmbunătățirea funcției pulmonare și prevenirea cancerului.
Dacă obișnuiești să bei un pahar de vin roșu la cinele de acasă, ar trebui să eviți să mănânci linte împreună cu această băutură alcoolică. Lintea, parte a familiei leguminoaselor, vine într-o varietate largă și este cunoscută pentru beneficiile sale nutriționale. Cu toate acestea, combinarea acesteia cu vin roșu poate avea efecte neașteptate asupra absorbției fierului din alimentație.
Vinul roșu conține compuși numiți tanini, care pot afecta absorbția fierului din alimente. Acești tanini interferă cu capacitatea corpului de a absorbi fierul în mod eficient. Deși lintea și leguminoasele în general sunt surse excelente de fier și proteine, când sunt consumate împreună cu vin roșu, taninurile din vin pot bloca absorbția fierului din linte și leguminoase.
Fierul este un nutrient esențial pentru organism, fiind implicat în transportul oxigenului în sânge și în funcționarea corectă a sistemului imunitar. Deficiența de fier poate duce la anemie și alte probleme de sănătate.
Vezi și: Trei ceaiuri pentru zilele caniculare. Te hidratează și răcoresc
Linte - FOTO: Freepik@ani_art
Pe lângă faptul că este bogată în proteine, lintea conține și o cantitate mare de fier. O ceașcă de linte are până la 6,59 miligrame de fier, conform Departamentului de Agricultură al SUA. Aceasta reprezintă 37% din valoarea zilnică recomandată de fier.
Această problemă este deosebit de accentuată când vine vorba de surse de fier pe bază de plante, precum lintea. Când adaugi vin roșu în ecuație, înrăutățești situația. Taninurile din vinurile roșii interferează cu capacitatea corpului tău de a absorbi fierul.
Fierul pe bază de plante este deja mai dificil de absorbit decât fierul pe bază de carne. Adaugă taninuri în ecuație și devine și mai greu să obții fierul de care ai nevoie.
Un studiu din 2022 care a analizat alte opțiuni de proteine pe bază de plante, precum cârnații de soia și tempehul, a legat prezența antinutrientului fitat în aceste alimente cu împiedicarea absorbției fierului în corpul tău. De fapt, fierul nu este singurul nutrient la care trebuie să te gândești dacă adopți o dietă pe bază de plante.
Combinarea surselor bogate în fier, fie că sunt pe bază de plante sau de carne, cu vitamina C îmbunătățește absorbția acestui mineral în corpul tău. Apelarea la surse naturale de vitamina C, cum ar fi citricele, ardeii, broccoli, căpșunile, varza de Bruxelles și cartofii, este o abordare mai bună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...