Alimentele vegetale ultraprocesate pot crește riscul de boli cardiovasculare. O alegere nesănătoasă pentru inimă

alimente vegetale ultraprocesate Foto: Freepik
Un nou studiu arată că alimentele ultraprocesate pe bază de plante pot crește riscul de boli cardiovasculare și mortalitate.

Un nou studiu sugerează că alimentele ultraprocesate pe bază de plante pot crește riscul de boli cardiovasculare și mortalitate. Alimentele ultraprocesate, care reprezintă aproximativ 58% din dieta occidentală medie, sunt legate de probleme de sănătate precum declinul cognitiv, depresia și cancerul.

Studiul, publicat în The Lancet Regional Health, sugerează că consumul de alimente ultraprocesate pe bază de plante poate duce, de asemenea, la creșterea riscului de boli cardiovasculare și de mortalitate. Studiul este unul observațional, ceea ce înseamnă că nu stabilește cauzalitatea, și sunt necesare mai multe cercetări privind impactul pe termen lung asupra sănătății al alimentelor ultraprocesate pe bază de plante.

Constatările sunt susținute de cercetări anterioare care au constatat un risc crescut de rezultate adverse pentru sănătate, cum ar fi probleme cardiace, probleme de somn, diabet de tip 2, supraponderalitate și obezitate, precum și afecțiuni de sănătate mintală.

Citește și: Cum te pot ajuta macronutrienții să îți atingi obiectivele de pierdere sau creștere în greutate. Monitorizarea macronutrienților pentru o alimentație corectă

Impactul alimentelor ultraprocesate pe bază de plante

Un studiu realizat de Fernanda Rauber, de la Centrul de Cercetare Epidemiologică în Nutriție și Sănătate (NUPENS) și de la Departamentul de Medicină Preventivă al Universității din São Paulo, Brazilia, se concentrează asupra impactului alimentelor ultraprocesate pe bază de plante asupra rezultatelor în materie de sănătate, în special asupra bolilor cardiovasculare.

Cercetarea vizează perfecționarea ghidurilor pentru a încorpora considerații privind prelucrarea alimentelor în recomandările lor, deoarece alimentele pe bază de plante sunt recomandate în multe ghiduri dietetice. Principala diferență între alimentele ultraprocesate de origine animală și cele de origine vegetală este că alimentele de origine vegetală conțin în principal ingrediente de origine vegetală, spre deosebire de cele de origine animală, care includ carne, produse lactate, ouă sau brânză.

Industria alimentară folosește adesea aceste recomandări pentru marketing, ceea ce duce la percepția înșelătoare că produsele lor sunt sănătoase sau benefice pentru planetă.

Alimentele ultra-procesate pe bază de plante cresc riscul bolilor de inimă

Un studiu realizat de Rauber și echipa sa a constatat că, pentru fiecare creștere cu 10% a aportului caloric provenit din alimente ultraprocesate pe bază de plante, participanții au avut un risc cu 5% mai mare de boli cardiovasculare și un risc cu 12% mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare.

Studiul a emis ipoteza că procesarea industrială a alimentelor ar influența relația dintre consumul de alimente pe bază de plante și bolile cardiovasculare, însă nu se cunoaște amploarea acestei influențe.

Rezultatele au arătat în mod constant că consumul de alimente de origine vegetală care nu sunt ultraprocesate a fost asociat cu un risc mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare, în timp ce alimentele ultraprocesate de origine vegetală au fost asociate cu un risc mai mare.

Vezi și: Chirurgia bariatrică reduce riscul de diabet de 20 de ori la persoanele cu prediabet. Beneficii pe termen lung pentru remisiunea diabetului

Alimentele pe bază de plante, minim procesate, reduc riscul bolilor de inimă

Un studiu realizat de Fernanda Rauber, a constatat că fiecare creștere cu 10 puncte procentuale a caloriilor provenite din alimente de origine vegetală și netransformate este asociată cu un risc cu 7% mai mic de boli cardiovasculare și cu un risc cu 13% mai mic de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare.

Studiul subliniază importanța consumului de alimente de origine vegetală, dar și a alegerii celor care sunt minim procesate pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate.

Constatările sugerează că medicii ar trebui să sublinieze importanța limitării consumului tuturor alimentelor ultraprocesate, inclusiv a celor pe bază de plante, și să explice modul în care alimentele pe bază de plante minim procesate sunt asociate cu un risc mai mic de boli cardiovasculare și de mortalitate, îndrumându-i pe pacienți să facă alegeri alimentare mai sănătoase.

Nu sunt întotdeauna bogate în nutrienți

Studiul realizat de Jennifer Wong, cardiolog certificat și director medical de cardiologie neinvazivă la MemorialCare Heart and Vascular Institute din cadrul Orange Coast Medical Center, a constatat că alimentele vegetale care nu sunt ultraprocesate prezintă un risc mai mic de boli cardiovasculare în comparație cu cei care consumă alimente ultraprocesate pe bază de plante.

Cardiologul a subliniat importanța promovării alimentelor integrale și a evitării alimentelor procesate și ambalate, chiar dacă acestea sunt pe bază de plante. Apoi s-a întrebat dacă ar exista o diferență în ceea ce privește rezultatele pe baza diferitelor tipuri de alimente procesate.

Monique Richard, dietetician nutriționist înregistrat și proprietar al Nutrition-In-Sight, a remarcat, de asemenea, că alimentele pe bază de plante nu echivalează automat cu cele nutritive. Alimentele ultraprocesate conțin adesea adaos de zahăr, sare, grăsimi, colesterol și conservanți sau sunt procesate pentru a elimina componentele benefice, cum ar fi fibrele și vitaminele solubile în apă.

Dieticianul a avertizat că un consum în exces al acestor ingrediente ar putea duce la creșterea riscului de markeri cardiometabolici, cum ar fi LDL ridicat, HDL scăzut, hipertensiune, ateroscleroză și alți markeri inflamatori.

Richard sfătuiește că alegerea alimentelor integrale sau a ingredientelor integrale este crucială pentru a obține cele mai multe beneficii pentru sănătate din alimentele pe bază de plante. Aceasta explică faptul că alimentele procesate, cum ar fi compotul de mere, pot degrada valoarea nutritivă a alimentelor integrale prin modificarea mecanică a fibrelor, adăugarea de zahăr și neincluderea pielii.

Acest lucru se datorează faptului că integritatea întregului pachet este compromisă în timpul fiecărei etape de procesare. Richard sugerează că, pentru alternative mai sănătoase la alimentele ultraprocesate pe bază de plante, înlocuirea cărnii vegetale cu soia sau fasole este o alternativă accesibilă și gustoasă. Amestecul de tofu cu legume și orez brun poate înlocui mâncărurile congelate pregatite, în timp ce prăjirea la tigaie a cuburilor de tofu sau seitan cu pesmet și legume prăjite poate înlocui "nuggets-urile" sau cotletele pane.

Lintea în supe și chilis poate adăuga proteine, fibre și textură fără prea mult sodiu suplimentar sau ingrediente nedorite. Jackfruit și quinoa sunt, de asemenea, schimburi excelente pentru mâncăruri care imită carnea de porc trasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel