Alimentele care provoacă tăcut CUPEROZA: Deshidratare, se strânge fața și USTURĂ. Dacă nu tratezi, ajungi în stadiul următor

Alimentele care provoaca tacut CUPEROZA Foto: Pexels
EXCLUSIV
Alimentele care provoacă tăcut cuperoza. Ce este cuperoza și cum apare și care sunt obiceiurile care o declanșează fără să ne dăm seama.

Alimentele care provoacă tăcut cuperoza. Care sunt și ce trebuie să știi despre această afecțiune.

"Cuperoza este o afecțiune fasculară, e una din stadiile acneei rozacee. Numele ei vine din franțuzescul cuperoz, care înseamnă "cupă de trandafir".

Asta presupune că pacienții respectivi observă că fața lor se înroșește foarte ușor, mai ales în variații de temperatură, la emoții extreme sau atunci când mănâncă anumite alimente și care cu timpul începe să determine deshidratare cutanată, simțim că fața se strânge, ne ustură, iar dacă afecțiunea avansează, ne putem trezi cu stadiile următoare de acnee propriu-zisă, acnee rozacee", a declarat Dr Viviana Iordache, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Cât păstrezi mâncarea gătită, refrigerată și congelată. Bilic: Atenție, risc de contaminare! Nu recongelați niciodată un aliment decongelat!

Cum știi că ai cuperoză

 

"În primă fază, și la cei mai mulți pacienți. Sunt și pacienți la care afecțiunea se întinde pe zone mai mari, la unii pe toată fața, iar la alții poate să cuprindă gâtul și decolteul. Diagnosticul se pune foarte ușor, este unul clinic. Adică prezentarea la medicul deramtolog va duce la un diagnostic foarte simplu. 

În cazul în care medicul dermatolog bănuiește că există posibilitatea unei combinații sau există posibilitatea ca diagnosticul să fie interpretat greșit și să vorbim despre dermatite, de exemplu despre dermatite de contact, dermatite atopice sau iritative, atunci va face o anamneză sau chiar anumite investigații pe linie alergologică. Dacă bănuim boli de piele, pentru că mai există boli serioase și exemplu clasic e lupusul sistemic, în care se înroșește tot centrul feței, în fluture, respectiv nasul și pomeții, atunci se fac, de fapt, investigațiile ca pentru lupus sistemic, nu ca pentru cuperoză. 

Altfel, mai ales combinat cu gene, adică dacă știm în neam că am avut persoane care au această afecțiune și cu simptomele, diagnosticul e destul de ușor și se pune la o simplă consultație dermatologică", a mai spus medicul.

Ce înseamnă dacă ți-e POFTĂ de murături. Semnalul pe care trebuie să-l știi. Nu e vorba de sarcină

Alimentele de la care apare cuperoza

 

De multe ori, cuperoza este asociată cu alcoolismul, dar există și alți factori care o provoacă. 

De exemplu, cuperoza este activată de:

- Alimente fierbinți

- Alimente picante

- Produse lactate, în special brânzeturi grase

- Băuturi fierbinți

- Cofeină

"Oamenii asociază această boală cu alcoolismul, numai că acești stimuli favorizează puseul, nu boala de bază. Boala de bază înseamnă că vasele care irigă zona pe care observăm roșeața, se deschid și de închid nepotrivit, adică nu doar atunci când facem o viație extremă de temperatură, de exemplu ieșim iarna din casă de la 20 de grade la temperaturi negative, ci și atunci când suntem emoționați sau atunci când consumăm aceste alimente.

Dar practic, genetic, pacienții respectivi au niște vase care au mai mulți stimuli și ele se deschid și închid mai violent și de mai multe ori pe zonele respective decât pe restul suprafeței corporale ale pacienților respectivi, ceea ce face ca această combinație între genetică, mod de viață... că dacă bem alcool, atunci când bem vin roșu sau mâncăm alimentele la care observăm că ne ustură fața, combinată cu lipsa de tratament sau cu diagnosticul tardiv va face să ajungem în stadiul următor, adică acneea rozacee și ne vom trezi că ajungem direct la tratamente mai complicate, dar atunci, din nefericire, nu se mai pune problema diagnosticului", ne-a mai spus medicul Viviana Iordache.

Alteori, cuperoza poate fi activată și de:

- stres

- anxietate

- furie

- rușine

- efort intens

- băi fierbinți sau saună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel