Alimente procesate: cum dăunează memoriei, în creierul îmbătrânit


Alimentele
Medicul Vasi Rădulescu a explicat, pe blogul său personal, cum este afectată memoria la persoanele vârstnice, din cauza alimentelor foarte procesate.

Medicul Vasi Rădulescu a explicat, pe blogul spu persoanl, ce se întâmplă în creierul îmbătrânit autnci când consumăm alimente ultraprocesate. El a arătat cum este favorizată apariția bolii Alzheimer șia inflamației.

Iată ce spune el:

„Un nou studiu a constatat că patru săptămâni de dietă cu alimente foarte procesate au dus la un răspuns inflamator puternic în creierul șobolanilor îmbătrâniți, răspuns însoțit de semne comportamentale de pierdere a memoriei.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că suplimentarea dietei procesate cu acidul gras omega-3 DHA a prevenit problemele de memorie și a redus aproape în totalitate efectele inflamatorii la șobolanii în vârstă.

Neuroinflamarea și problemele cognitive nu au fost detectate la șobolanii adulți tineri care au consumat dieta procesată.

Dieta studiată a imitat alimentele umane gata de consum care sunt adesea ambalate pentru a avea o durată de valabilitate lungă, cum ar fi chipsurile de cartofi și alte gustări, mâncărurile congelate, cum ar fi pastele și pizza, și mezelurile care conțin conservanți.

Dietele foarte procesate sunt, de asemenea, asociate cu obezitatea și cu diabetul de tip 2, ceea ce sugerează că consumatorii în vârstă ar putea dori să reducă consumul de alimente convenabile și să adauge în dieta lor alimente bogate în DHA, cum ar fi somonul, spun cercetătorii – mai ales având în vedere că daunele aduse creierului îmbătrânit în acest studiu au fost evidente în doar patru săptămâni.

“Faptul că observăm aceste efecte atât de repede este puțin alarmant”, a declarat autorul principal al studiului, Ruth Barrientos, cercetător în cadrul Institutului de Cercetare în Medicină Comportamentală de la Universitatea de Stat din Ohio și profesor asociat de psihiatrie și sănătate comportamentală.

“Aceste constatări indică faptul că consumul unei diete procesate poate produce deficite de memorie semnificative și abrupte – iar la populația în curs de îmbătrânire, declinul rapid al memoriei are o probabilitate mai mare de a progresa în boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer”. Fiind conștienți de acest lucru, poate că putem limita alimentele procesate din alimentația noastră și putem crește consumul de alimente bogate în acidul gras omega-3 DHA pentru a preveni sau a încetini această progresie.”

Cercetarea este publicată în revista Brain, Behavior, and Immunity.

Laboratorul lui Barrientos studiază modul în care evenimentele din viața de zi cu zi – cum ar fi o intervenție chirurgicală, o infecție sau, în acest caz, o dietă nesănătoasă – ar putea declanșa inflamația în creierul îmbătrânit, cu un accent specific pe regiunile hipocampusului și amigdalei. Această lucrare se bazează pe cercetările sale anterioare care sugerează că o dietă bogată în grăsimi pe termen scurt poate duce la pierderea memoriei și la inflamarea creierului la animalele mai în vârstă și că nivelurile de DHA sunt mai scăzute în hipocampul și amigdala creierului de șobolan îmbătrânit.”

Citește continuarea aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel