Alimente nesănătoase și băuturi dulci: cât de mult cresc riscul de boli cardiace

Fast Food  FOTO: Pixabay
Alimentele nesănătoase produc inflamație în organism. De asemenea, băuturile dulci, fie cu zahăr, fie cu îndulcitori artificiali, au același efect: cresc riscul de boli cardiovasculare, arată un nou studiu.

Două studii recente au scos în evidență modul în care alimentele și băuturile inflamatorii pot influența riscul bolilor de inimă.

Un studiu, publicat în Journal of the American College of Cardiology, a analizat impactul dietelor cu efect inflamator ridicat sau scăzut la 210.000 de persoane care nu aveau boli de inimă la începutul studiului.

Dietele puternic inflamatorii au fost definite ca fiind cele cu mai multă carne roșie, prelucrată și cu organe; carbohidrați rafinați; și băuturi îndulcite.

În schimb, dietele antiinflamatoare subliniază legumele cu frunze verzi (varză, spanac), legumele galbene închise și portocalii (ardei galbeni, morcovi), cerealele integrale, fructele, ceaiul, cafeaua și cantitățile moderate de vin roșu.

Obiceiurile alimentare ale participanților au fost înregistrate la fiecare patru ani, timp de până la 32 de ani.

Cei care au urmat o dietă cu conținut inflamator ridicat au ajuns la un risc cu 38% mai mare de boli de inimă și cu 28% cu un risc mai mare de accident vascular cerebral decât cei care au urmat o dietă cu potențial inflamator scăzut.

Băuturile dulci, același risc ca și alimentele nesăntoase

Al doilea studiu, publicat în același jurnal, a analizat modul în care băuturile cu îndulcitori artificiali și băuturile cu zahăr  au afectat sănătatea inimii la aproape 105.000 de persoane.

Cercetătorii au descoperit că cei care au băut, în medie, aproximativ 3/4 cană sau mai mult pe zi, fie cu băuturi zaharate, fie cu îndulcitori artificiali, au prezentat un risc mai mare de boli de inimă decât cei care au consumat puțină sau nici una dintre aceste băuturi.

De asemenea, nu a existat nicio diferență de risc între cele două tipuri de băuturi. Acest lucru sugerează că chiar și așa-numitele băuturi sănătoase, cum ar fi sodă dietetică sau suc de fructe, sunt dăunătoare, dacă sunt consumate în mod regulat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel