Alimente care-ți scad tensiunea. Ce trebuie să ai în meniu

Mare parte dintre problemele de sănătate pe care le avem - inclusiv tensiunea - pot avea ca origine alimentația proasstă. Odată ce ne schimbăm meniul - sau dieta zilnică - sunt afecțiuni care se pe ameliora, dacă nu vindeca. Din seria de materiale despre alimentație sănătoasă, astăzi ne oprim asupra alimentelor care vă ajută să vă scădeți tensiunea. DC Medical vă prezintă doar modele de alimentație care se bazează pe dovezi certificate medical - dar asta, evident nu exclude, ci din contra presupune și un control medical și enținerea tratamentului recomandat de medic!

DASH

Unul dintre instrumentele pe care medicul vostru le poate utiliza pentru a vă regla tensiunea arterială este dieta DASH, care presupune abordări dietetice pentru a opri hipertensiunea arterială. Nu este o dietă în sensul clasic al cuvântului, ci un stil de a mânca. Reduceți cantitatea de sare, măriți cantitatea de fructe și legume și completați-vă mesele cu cereale integrale, pește, carne de pasăre, nuci, leguminoase și lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

Treci pe verde! (și frunze verzi)

Sarea face ca organismul să rețină mai mult fluid. Acest lucru vă ridica volumul de sânge și presiunea asupra arterelor, ceea ce face ca tensiunea arterială să crească. Umpleți-vă farfuria cu legume cu frunze verzi cum ar fi spanacul, broccoli sau kale pentru un surplus de potasiu. Mineralul în cauză ajută la eliminarea sodiului din corp prin urină și vă relaxează pereții vaselor sanguine.

Cantitatea zilnică recomandată e de 3-6 cupe de verdețuri, notează experții de la WebMD.com.

Fructele de pădure sunt bune pentru voi!

Pigmentul care dă afinelor, căpșunilor și murelor culorile lor bogate aduce, de asemenea, un beneficiu pentru vasele voastre de sânge: e vorba de antocianină. Este un compus natural care vă poate ajuta pereții arterelor să devină mai largi și mai flexibile pentru a scădea tensiunea arterială și pentru a îmbunătăți sănătatea inimii.

Cantitatea zilnică recomandată e de 2-3 cupe (înghețate sau proaspete)

Iaurt

Calciul este un factor cheie pentru tensiunea arterială bună, deoarece ajută la contractarea și relaxarea vaselor de sânge atunci când trebuie. Câte un iaurt cu conținut scăzut de grăsimi este o modalitate bună de a adăuga calciu în alimentația ta, dar să fie fără prea multă adaos de zahăr sau grăsimi. Vreți să aibă gust mai bun? Aruncați în castronelul cu iaurt niște fructe de pădure pentru o dulceață naturală și pentru un mai mare ajutor pentru tensiunea arterială.

Cantitatea zilnică recomandată e de 2-3 cupe de iaurt sau lapte pe zi!

Peștii grași

O altă sursă bună de calciu este peștele bogat în acizi grași, cum ar fi somonul sau sardinele. Peștii uleioși, cum ar fi macroul, sunt, de asemenea, buni. Conțin omega-3, un tip de acizii grași care stimulează sănătatea și vă ajută inima. Studii recente privind suplimentele cu Omega 3 au arătat, însă, că forma prelucrată a acestor acizi grași nu are niciun efect benefic, așa că alegeți peștele în forma sa naturală!

Cantitatea zilnică recomandată de pește de 100-150 de grame de pește.

Semințele

Adăugați semințe nesărate, cum ar fi dovleacul, inul și cele floarea-soarelui, la salate, iaurt sau fulgi de ovăz pentru a vă ajuta să scădeați tensiunea arterială. Semințele sunt o sursă de minerale vitale, cum ar fi magneziu, care vă ajută să vă controlați tensiunea arterială și să vă relaxați vasele de sânge.

Cantitatea zilnică recomandată e de doar o lingură-o lingură și jumătate!

Ovăzul

Acest boabe întregi sunt sănătoase, consistente și cu conținut scăzut în sodiu. De asemenea, sunt pline de fibre, ceea ce vă ajută să vă mențineți controlul asupra greutății și a tensiunii arteriale. Puteți alege ovăzul făcut fulgi fiert cu apă sau lapte cu conținut scăzut de grăsimi. Nu îndulciți cu zahor, îndulcitori artificiali sau sirop de arțar! Mai bine puneți în bol stafide sau banane pentru o notă de dulceață.

Cantitatea zilnică recomandată e de 3-5 cupe de ovăz gătit pe zi

Sfecla

Un studiu arată că dacă beți două cești dintr-un amestec de trei părți de sfeclă de zahăr și o parte din suc de mere tensiunea arterială sistolică poate să scadă în doar câteva ore. Bărbații pot avea un beneficiu mai mare decât femeile. Presiunea sistolică ridicată poate crește șansele de accident vascular cerebral. Sucurile de sfeclă conțin o mulțime de potasiu.

Cantitatea zilnică recomandată e de 2 cupe de sfeclă crudă sau gătită, sau de suc

Usturoiul

Usturoiul poate fi adăugat mai mult decât un cățel la felurile de mâncare. Acesta poate contribui, de asemenea, la creșterea nivelurilor de oxid nitric, care dilată vasele de sânge. Cu cât sunt mai relaxate vasele de sânge, cu atât mai puțin trebuie să lucreze inima pentru a pompa sânge prin ele. Acest lucru ajută la menținerea scăzută a tensiunii arteriale.

Cantitatea zilnică recomandată: 1-2 căței

Atenție! Nu poți înlocui tratamentul medical cu alimentele!

Dacă aveți tensiune arterială ridicată (hipertensiune) sau tensiune arterială ridicată la limită (pre-hipertensiune), o dietă sănătoasă și o alegere de mâncare inteligentă vă poate ajuta să vă gestionați starea sau să o preveniți. Pierdeți orice greutate, în plus, fați exerciții și luați orice medicamente pe care medicul dumneavoastră le prescrie!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel