Alimente care cresc absorbția fierului. CAFEAUA și PRODUSELE LACTATE au efect invers

alimente FOTO: Pexels @cats coming
Care sunt factorii care contribuie la absorbția fierului în organism? Ce alimente nu sunt recomandate în caz de anemie feriprivă?

Fierul este un mineral esențial în organism. Deficitul de fier cauzează anemie feriprivă, afecțiune care se manifestă prin oboseală, amețeli, paloarea pielii și lipsa energiei. Mai multe despre anemia feriprivă poți citi aici: Anemia feriprivă, ce este și cum o tratezi. SPANACUL, pe lista remediilor naturale

Rolul fierului în organism

Principala funcție a fierului în organism este de a transporta oxigenul la celulele din corp. Fierul intră în structura hemoglobinei și a mioglobinei. Hemoglobina se găsește în sânge, iar mioglobina este depozitată în mușchi. Astfel, fierul va interveni în procesele imune, în formarea de enzime și anticorpi și va contribui la funcționarea generală a organismului.

Uneori, persoanele care suferă de deficit de fier consumă alimente bogate în acest mineral și iau suplimente alimentare, dar nivelul de fier din sânge rămâne scăzut. Cauza acestui fenomen ar putea fi absorbția scăzută a fierului.

Fierul natural

Produsele care conțin în mod natural fier au o rată de absorbție mai mare decât suplimentele alimentare din farmacii sau magazinele naturiste. Carnea de porc, pui, vită și pește are un conținut crescut în fier, iar persoanele vegetariene își pot asigura aportul de fier în urma consumului de mazăre, fasole, năut, fructe uscate, spanac sau quinoa. 

Vitamina C

Vitamina C are un rol esențial în absorbția fierului. Aceasta se găsește în mod normal în diverse alimente sau poate fi procurată din suplimentele alimentare. Printre alimentele bogate în vitamina C se numără fructele citrice (lămâile, portocalele, grapefruitul), broccoli, spanacul, ardeiul, căpșunile și roșiile. 

Vitamina A

Vitamina A contribuie și ea la absorbția fierului în organism. Morcovii, cartofii dulci, dovleacul, mango, spanacul și broccoli au un conținut crescut în Vitamina A.

Alimente care scad absorbția fierului

Există alimente care interferează cu absorbția fierului în organism, precum: cerealele integrale, nucile și alunele. De asemenea, cafeaua, ceaiul negru și alimentele bogate în calciu scad absorbția fierului și este recomandată limitarea acestor produse în cazul anemiei feriprive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel