Alimentația la sân: România are printre cele mai mici rate de alăptare din Europa

Alimentația la sân este foarte importantă pentru bebeluși     FOTO: pexels.com
În perioada 1-7 august, în fiecare an, se marchează Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân. La Cluj se organizează pe 6 august un eveniment în acest sens. În România anului 2016, rata alăptării la sân a fost de 12,6%, printre cele mai mici din Europa.

Alăptarea, săptămâna. Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân (SMAS) se marchează prin varii evenimente în fiecare an în primele 7 zile din august în peste 120 de ţări. Mesajul este simplu: alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalități de a oferi copiilor de pretutindeni cel mai bun început în viață.

La Cluj, Asociaţia Română pentru Educaţia Pediatrică în Medicina de Familie în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Cluj organizează pe 6 august, între orele 11.00 și 13.00, la sediul Direcţiei de Sănătate Publică, un eveniment la care sunt invitaţi cei interesaţi de tema alimentaţiei la sân.

Alăptarea, săptămâna: avantajele alimentației la sân, potrivit DSP Cluj

* este o soluție universală care oferă tuturor un start corect și șanse egale în viață

* hrănirea sugarilor numai cu lapte matern în primele șase luni de viață ajută copiii să crească, prevenind subnutriția, promovând dezvoltarea creierului și reducând riscul ca copiii să devină supraponderali

* este primul vaccin al nou-născutului, oferind anticorpi vitali și stimulând imunitatea. De la primele momente ale vieții copilului, alăptarea poate însemna diferența dintre viață și moarte. De aceea, Adunarea Mondială a Sănătății a salutat sărbătorirea anuală a Săptămânii Mondiale a Alăptării de către statele membre ca o modalitate valoroasă de a susține, proteja și promova alimentația la sân în întreaga lume.

Alăptarea, săptămâna: studiu

Însă, mulți copii nu sunt alăptați. Pe glob, 2 din 5 nou-născuți sunt puși la sân în decurs de o oră de la naștere și numai 40% dintre copii sub șase luni sunt alăptați exclusiv.

"Un studiu desfășurat în 2016 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF, în România, rata alăptării exclusive a fost de 12,6%, printre cele mai mici din Europa. Datele analizate în dinamică, indică o scădere a ratei alăptării exclusive în ultimii ani. În Studiul sănătăţii reproducerii (2004,) prevalenţa alăptării exclusive era de 14,4 %, iar în studiul privind Statusul nutriţional al copiilor sub 5ani (2005) prevalenţa alăptării exclusive era de 20,8%. Analiza detaliată a prevalenței alăptării exclusive a copiilor mai mici de 6 luni pe grupe de vârstă lunare relevă că, chiar şi în prima lună de viaţă, ponderea copiilor alăptaţi exclusiv depăşeşte doar cu puţin 30%. Indiferent de studiul pe care l-am considera de referinţă, prevalenţa alăptării exclusive a scăzut în ultimii 7-8 ani. Iniţierea alăptării în prima jumătate de oră s-a realizat la 8,3 % dintre nou născuți", se precizează într-un comunicat al DSP Cluj.

Reprezentanții instituției consideră că e necesară creșterea nivelului de informare, conștientizare și responsabilizare a populației privind alimentația și sănătatea nou născutului și copilului mic prin o mai bună informare.

Există dovezi clare care susțin că o alăptare eficientă are numeroase efecte asupra copilului - combate bolile infecțioase, reduce incidența și severitatea diareei, reduce infecțiile respiratorii și otita medie acută, previne malocluzia și cariile dentare și sporește inteligența - , dar și a mamei - creşte distanţa dintre sarcini, reduce riscul de cancer mamar și ovarian și reduce riscul de hipertensiune arterială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel