Alexandru Rafila: Sistemul sanitar din România nu a fost pregătit pentru o pandemie

Alexandru Rafila. Foto: Print screen conferință
Alexandru Rafila, ministrul Sănătă ții, crede că sistemul de sănătate din România nu a fost conceput și pregătit pentru a face față unei crize precum pandemia de Covid-19.

Alexandru Rafila a arătat că „pandemia ne-a reamintit fragilitatea unora dintre cele mai importante sisteme create de om, sistemele de sănătate. Sistemul de sănătate din România nu a fost conceput și pregătit pentru a face față unei crize precum pandemia de Covid-19”.

Rafila a explicat că în România a existat o fluctuație între măsurile de izolare la începutul pandemiei și măsurile preventive slabe, în cel de-al patrulea val: „stabilitatea organismelor de conducere în domeniul sănătății ar trebui să fie un factor cheie pentru a face față crizei. Una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat România a fost asigurarea accesului la servicii de sănătate pentru pacienții non-Covid-19.”

Pe de altă parte, principalul factor de reziliență al sectorului sănătății a fost resursa umană, care a fost pe deplin implicată pentru a face față pandemiei. Personalul din sistemul sanitar a făcut eforturi extraordinare,  mai arătat el.

Ministrul Sănătății a mai declarat că „un sistem de sănătate rezilient ar trebui să absoarbă șocul unei situații de urgență, continuând să ofere servicii de sănătate de bună calitate. Avem nevoie de o creștere treptată și pe termen lung a resurselor alocate sistemului de sănătate. Este foarte important să avem decizii administrative și de sănătate publică bazate pe abordarea profesională a crizei pandemice. Este nevoie de un dialog permanent și o abordare incluzivă cu toate părțile interesate din domeniul social și economic pentru a construi un consens, inclusiv în ceea ce privește problema vaccinării. Eliminarea mai eficientă a dezinformării în rândul populației ar trebui să fie o prioritate la nivel european”, citează Digi 24.

Totodată, Rafila a menționat că, în opinia sa, „colaborarea și sprijinul european, asistența tehnică din partea ECDC și Biroul Regional al OMS pentru Europa sunt elemente cheie pentru a face față pandemiilor. Guvernul României sprijină o colaborare și o coordonare europeană mai profundă pentru răspunsurile la criza de sănătate publică”.

Declarațiile au fost făcute la Conferinței „Reziliența sistemelor de sănătate ale Uniunii pentru a promova cooperarea la scară europeană”. Evenimentul a fost organizat de Președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene, în format videoconferință, unde ministrul Sănătății a Alexandru Rafila a participat marți, alături de alți miniștri ai Sănătății din Uniunea Europeană. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel