Alexandru Rafila: Până la sfârșitul lunii vom avea prima tranșă de Molnupiravir, tratamentul oral anti-COVID. Al doilea antiviral oral vine în februarie

Alexandru Rafila. Foto: Print screen conferință
Ministrul Sănătății, prof dr Alexandru Rafila, a anunțat vineri că primele cantități de Molnupiravir, tratamentul oral anti COVID-19 produs de Merk (MSD) cu care sunt tratați pacienții infectați cu noul coronavirus, ar putea să ajungă în țară până la finalul lunii ianuarie. Ministrul a explicat ce trebuie să facă pas cu pas o persoană care este infectată și cum va ajunge ea să-și primească tratamentul. 

Ministrul Sănătății a explicat ce trebuie să facă un om care descoperă la un test rapid că este pozitiv. 

„În primul rând să se ducă să fie diagnosticat pozitiv dacă are simptomatologie și să se ducă la medicul de familie. Ăsta e lucrul cel mai important. Deocamdată la un centru de testare, săptămâna aceasta medicii de familie semnează contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate ca să poată să își testeze pacienții, ca să fie mii de centre de testare, nu sute. Cu cât te testezi mai repede ești evaluat mai repede”, a arătat prof dr Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, la o conferință de presă la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. 

Odată confirmați pozitiv, pacienții vor fi direcționați în funcție de ce caracteristici are fiecare, pentru a primib tratamentul adecvat. 

„Pentru cei care au comorbidități sau factori de risc majori vor fi îndrumați la acele centre de evaluare, unde să beneficieze de o radiografie sau un CT sau un bilanț biochimic și fiecare va primi schema terapeutică indicată. Doar simptomatice, dacă e vorba de o persoană tânără, care nu are o formă complicată, sua medicație specifică antivirală. Deocamdată avem la dispoziție Remdesivir, îl știți, 

Până la sfârșitul lunii, însă, vom avea și primele cantități de Molnupiravir, cred, și la începutul lunii februarie - jumătatea lunii februarie sau mai târziu celălalt antiviral (n.r.: probabil tratamentul Paxlovid de la Pfizer). Noi, pentru o estimare a unui milion de cazuri în România, am considerat că circa 250.000 de pacienți ar trebui sau ar putea să fie beneficiarii unui tratament antiviral țintit, dar acest tratament antiviral nu se poate administra decât după evaluare medicală”, a detaliat dr Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a precizat că nu este indicat ca un medicament antiviral oral să fie administrat oricărei persoane fără o evaluare și o recomandare.

„Nu se poate, nu este indicat să fie administrat pur și simplu oricărei persoane, pentru că este un tratament toxic, nu este un tratament care să poată să fie luat oricând și oricum de către oricine. Trebuie evaluare, recomandare medicală și tratament doar pentru persoanele la care există indicație. Eu personal nu aș lua un antiviral decât dacă aș avea o formă de boală care ar justifica administrarea acelui antiviral”, a spus Rafila.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel