Alexandru Rafila, declarații șocante despre DSP-uri: „nu sunt în stare să gestioneze situația”
03 aug, 13:13
Alexandru Rafila a vorbit într-o emisiune transmisă la B1TV despre direcțiile de sănătate publică și cât de eficiente sunt. El a făcut afirmații șocante, spunând că „nu sunt în stare să gestioneze la timp situația”, precum și că multe sunt conduse de persoane fără pregătire medicală.
Alexandru Rafila  FOTO: arhivă personală

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat la B1 TV că direcțiile de sănătate publică (DSP) sunt, în multe cazuri, incapabile să gestioneze situația și că, multe dintre ele sunt conduse de persoane fără studii medicale. Aceasta, a spus el, este rezultatul „unei activități de 15 ani, în care, după ce au fost reorganizate și instruite, au trecut într-un curs de deprofesionalizare accentuată”. 
El a fost întrebat de către moderatorul emisiunii dacă nu cumva direcțiile de sănătate publică sunt „mai degrabă de formă” în unele județe și că nu ar fi „acolo unde ar trebui să fie”. 
„Aveți dreptate. Nu știu dacă sunt de formă, dar nu pot să gestioneze la timp situația și timpul, de multe ori, e un factor determinant în controlul acestui tip de situație. Acțiunile DSP-urilor trebuie să limiteze răspândirea infecției. Sigur, nu critic pe nimeni, dar este rezultatul unei activități de 15 ani, în care, după ce au fost reorganizate și instruite direcțiile de sănătate publică, au trecut într-un curs de deprofesionalizare accentuată. Sunt conduse multe dintre ele de persoane care n-au studii medicale și, din cauza asta, cred că lucrurile au nevoie de o restructurare. E greu în timpul bătăliei să recurgi la așa ceva, dar nici nu poți să te uiți impasibil că DSP-urile nu au capacitate. Probabil că realocarea de resurse umane din alte județe care nu sunt afectate – și sunt suficiente pe teritoriul României – sau sunt afectate foarte puțin, în cele opt județe care au probleme este o soluție care poate fi aplicabilă, alături de voluntariat, alte forme de participare, dar să știți că nu numai numărul persoanelor detașate este important, ci calitatea pregătirii lor profesionale și posibilitatea de a face efectiv treabă pe teren”, a spus el la B1 TV.


Ştiri Recomandate

Stresul generat de pandemie, calmat de patrupezi
Expert: La tineri, reacția imunitară la COVID este mai gravă
Horațiu Mălăele, confirmat pozitiv cu infecția COVID
MEDROXYPROGESTERON - prospect
COVID-19. Painea neambalată, risc de contaminare
Alzheimer, efectul devastator al excesului de zahăr
În ce situație ostilitatea crește riscul de deces
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri