Multitasking-ul poate părea eficient,...
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat epidemia de Mpox o urgență de sănătate publică de interes internațional.
Variola maimuței, cunoscută și ca mpox, este o boală infecțioasă cauzată de virusul monkeypox (MPXV), parte din familia Poxviridae, care include și virusul variolei umane.
Deși nu este la fel de gravă ca variola, mpox poate provoca simptome neplăcute și, în unele cazuri, poate duce la complicații serioase.
Începând cu anul 2022, o creștere a cazurilor la nivel global a atras atenția asupra importanței prevenției și tratamentului adecvat.
Cum se transmite mpox?
Mpox variola maimutei - Foto: Freepik @New Africa
Mpox se transmite prin contact direct cu o persoană infectată, fie prin atingere, sărut sau contact sexual.
Virusul poate fi răspândit și de la animale la oameni, prin mușcături, zgârieturi sau prin manipularea și consumul cărnii animalelor infectate.
De asemenea, obiectele contaminate, precum lenjeria de pat sau hainele, pot transmite virusul.
Femeile însărcinate care sunt infectate cu mpox pot transmite virusul fătului, iar persoanele care intră în contact cu cineva infectat trebuie să fie extrem de atente pentru a evita răspândirea bolii.
Simptomele mpox
Potrivit OMS, simptomele mpox apar de obicei într-un interval de 1 - 21 zile după expunerea la virus.
Printre simptomele comune se numără:
- erupție cutanată
- febră
- durere în gât
- dureri de cap
- dureri musculare
- dureri de spate
- energie scăzută
- umflarea ganglionilor limfatici.
Pentru unii oameni, primul simptom al mpox este o erupție cutanată, în timp ce alții pot avea mai întâi simptome diferite.
Erupția începe ca o rană plată care se transformă într-o veziculă plină cu lichid și poate provoca mâncărime sau durere. Pe măsură ce erupția se vindecă, leziunile se usucă, fac crustă și cad.
Unele persoane pot avea una sau câteva leziuni cutanate, iar altele au sute sau mai multe. Acestea pot apărea oriunde pe corp, cum ar fi:
- palmele mâinilor și tălpile picioarelor
- fața, gura și gâtul
- zonele inghinale și genitale
- anus.
Unele persoane prezintă, de asemenea, umflături dureroase ale rectului sau dureri și dificultăți la urinare.
Persoanele cu mpox sunt infecțioase și pot transmite boala altor persoane până când toate rănile s-au vindecat și s-a format un nou strat de piele.
Copiii, persoanele însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar slab sunt expuse riscului de complicații cauzate de mpox.
Majoritatea persoanelor cu mpox se vor recupera în 2-4 săptămâni. Lucruri de făcut pentru a atenua simptomele și a preveni infectarea altor persoane:
- stați acasă și în propria cameră, dacă este posibil
- spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun sau cu dezinfectant pentru mâini, în special înainte sau după atingerea rănilor
- purtați o mască și acoperiți leziunile atunci când sunteți în preajma altor persoane, până la vindecarea erupției
- păstrați pielea uscată și neacoperită (cu excepția cazului în care vă aflați într-o cameră cu altcineva)
- evitați să atingeți obiecte aflate în spații comune și dezinfectați frecvent spațiile comune
- utilizați clătiri cu apă sărată pentru rănile din gură
- faceți băi de șezut sau băi calde cu bicarbonat de sodiu sau săruri Epsom pentru răni pe corp
- luați medicamente fără rețetă pentru durere, cum ar fi paracetamol (acetaminofen) sau ibuprofen.
Pentru a preveni răspândirea mpox la alte persoane, persoanele cu mpox trebuie să se izoleze la domiciliu sau în spital, dacă este necesar, pe durata perioadei infecțioase (de la debutul simptomelor până când leziunile s-au vindecat și crustele cad).
Acoperirea leziunilor și purtarea unei măști medicale în prezența altor persoane pot ajuta la prevenirea răspândirii. Utilizarea prezervativului în timpul actului sexual va contribui la reducerea riscului de a contracta mpox, dar nu va preveni răspândirea prin contact piele-piele sau gură-piele.
- NU spargeți bășicile sau să zgâriați rănile, ceea ce poate încetini vindecarea, poate răspândi erupția în alte părți ale corpului și poate cauza infectarea rănilor
- NU radeți zonele cu răni până când crustele s-au vindecat și aveți piele nouă dedesubt (acest lucru poate răspândi erupția cutanată în alte părți ale corpului).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Multitasking-ul poate părea eficient,...
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Uite trucul simplu care îți usucă...