Alergiile, creștere alarmantă. Medic: Ajută purtarea măștii. Însă tot nu ne putem feri complet

alergiile - FOTO: Freepick
Alergiile sunt o problemă din ce în ce mai severă care afectează chiar și copiii.

Alergiile la polen se întâlnesc în special primăvara, atunci când înfloresc copacii. Numai că și în perioada caldă tot mai multe persoane dezvoltă alergii la polen. Şi este peste tot, nu ai cum să scapi de întâlnirea cu el.

Bianca Matiș, medic alergolog, a explicat la Digi 24 faptul că se înregistrează un fenomen îngrijorător.

”Numărul persoanelor alergice este în creștere, o creștere a alarmantă, din punctul meu de vedere, de la un an la altul și în special în rândul copiilor. Pacienți cu vârste tot mai mici se prezintă pentru consulturi, pentru acuze de rinoconjunctivită moderat severă.

Probabil în mare parte o are poluarea expunerea în cantitate foarte mare la polen, care este în cantitate deja din ce în ce mai mare”, a explicat medicul alergolog.

Vezi și: Grăsimile corpului, albe și brune. Care e ROLUL lor. Una duce la boli, alta menține temperatura corpului

Obstrucția nazală, semnal de alarmă

Cunoașterea sezonului de polen și a perioadelor de vârf de polen ajută la prevenirea expunerii, dar și la alegerea medicației optime pentru pacienții sensibilizați care prezintă simptome de severitate strict legată de cantitatea și tipul de polen la care sunt expuși. Polenul de iarbă este de departe cea mai frecventă cauză de polinoză în Europa.

În zona noastră geografică, perioada de înflorire a ierburilor de vară, ce fac parte din familia graminaceelor, începe la începutul lunii mai și se termină la sfârșitul lunii iulie.

Polenul de iarbă induce în principal simptome nazale și conjunctivale, însă poate exacerba și astmul.

”Primul semn care aduce pacientul la medic este în general obstrucția nazală. Obstrucție severă sau obstrucție totală. Pruritul este cel care diferențiază viroza de alergie. Rino-conjucntivita este moderat severă, chiar severă în rândul copiilor.

Uneori apar edeme la nivelul pleoapelor, eritem, rinoree, curge nasul incontrolabil. Pot apărea și simptome asmatice la primul diagnostic.

În primul rând prezentarea la un consult alergologic,  care să pună un diagnostic de precizie, un diagnostic de confirmare. Trebuie luate toate măsurile de prevenție a expunerii și evident tratamentul. Trebuie tratată această patologie. Nu lăsăm să se complice.

Se pot dezvolta complicații ale bolii primare, în principiu în sfera ORL inițial rino-conjunctivita apare, apoi sinuzita alergică, otitele sunt frecvente la copii”, mai explică medicul.

Vezi și: Spondiloza cervicală, de la amețeli la picat din picioare. Atenție cum cobori din pat. Medic, totul despre SIMPTOME și ciocurile pe coloană

Nu ne putem feri de polen

Stilul de viață urban occidentalizat este asociat cu un risc mai mare de sensibilizare și la alergenii de polen. Viața urbană înseamnă expunerea crescută la o poluare atât din interior, cât și din exterior și, din cauza posibilelor interacțiuni dintre alergenii inhalați și alți factori de mediu, poate crește riscul atât de sensibilizare alergică, cât și de agravare a simptomelor pacienților care sunt deja sensibilizați.

”Ajută purtarea măștii. În acești 2 ani de pandemie s-a dovedit a fi foarte eficientă. 

Însă tot nu ne putem feri complet. Sunt zone, sunt locuri în care avem expunere chiar în domiciliu, chiar în casă, unde nu mai purtăm mască.

În permanență avem aproape aceeași cantitate de polen ca în exterior”, a mai explicat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel