Alergii severe: cum le recunoști

Polen, alergie: ce recomandă specialiștii
Alergiile severe pot porni de la un strănut, un nas plin la câteva minute după ce ieșiți afară și chiar de la o tensiune arterială scăzută.

Alergii severe au uneori simptome care sunt greu de recunoscut. Spre exemplu, strănutul ar putea fi un semn ușor și timpuriu al unei alergii severe, poate pornind de la alimentele pe care le consumați, detaliază cei de la platforma webmd.com.

Dacă vă curge nasul la doar câteva minute după ce ați ieșit afară, e posibil să aveți rinită alergică, o reacție la particulele mici din aerul pe care îl respirați li care includ spori de mucegai, polen, detergenți. Vă poate curge nasul și după ce ați luat un medicament nou.

O altă reacție alergică o reprezintă și modificări atipice ale respirației - la un produs alimentar sau medicament care poate duce la anafilaxie, reacție alergică bruscă și severă poate provoca moartea dacă nu este tratată imediat în camera de urgență. Semnele includ dificultăți de respirație, piele palidă sau albastră, urticarie, mâncărime, vărsături sau anxietate.

Cei de la webmd.com au făcut o listă cu alte câteva simptome ale alergiilor severe:

1. Tensiunea arterială scăzută: puteți avea senzația că veți leșina, vă veți simți slăbit ori confuz. Dacă tensiunea arterială scade prea mult, viața vă poate fi pusă în pericol.

2. Simptome pe piele: mâncărime în zona ochilor – poate o reacție ușoară la polenul de primăvară, poate ceva mai grav precum o alergie la medicamente; urticarie - apar dintr-o dată pe piele din pricina unor alergii la medicamente, substanțe chimice, alimente sau aproape orice altceva; dacă vi se umflă și buzele atunci e o avertizare că aveți o reacție mai severă; erupție cutanată - un rezultat obișnuit al unei reacții alergice la animalele de companie, chimicale, alimente, droguri sau machiaj, dar poate fi și un semn precoce al anafilaxiei.

3. Greață, umflarea limbii sau buzelor: greață, diaree - dacă abdomenul tău reacționează foarte repede după ce ai mâncat o anumită hrană, ar putea însemna că ești alergic; alte simptome - greața, vărsăturile, diareea și durerea de stomac – acestea pot fi semne de anafilaxie; umflarea limbii sau a buzelor - dacă gura, buzele sau limba se umflă fără un motiv evident, ar putea fi angioedem, ceea ce nu e întotdeauna gravă; însă dacă umflarea face dificilă respirația, atunci lucrurile se schimbă.

4. Confuz sau anxietate – deși pare un pic ciudat, cele două sunt semne ale unei alergii alimentare grave; medicii cred că ar fi legate de o scădere bruscă a tensiunii arteriale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel