Alcoolul și asocierea cu grăsimea de pe burtă. Care sunt băuturile recomandate și care sunt de evitat

alcoolul si asocierea cu grasimea. FOTO Pexels @ Helena Lopes
Nu toate băuturile au legătură cu grăsimea viscerală, mai mult, vinurile au efecte benefice asupra corpului, dacă sunt consumate cu moderație. 

Nu toate tipurile de alcool sunt la fel de rele pentru grăsimea de pe burtă. Consumul de bere și băuturi spirtoase este legat de nivelurile ridicate de grăsime viscerală, acel tip de grăsime care a fost asociată cu un risc crescut de apariție al bolilor cardiovasculare, boli metabolice sau cancere, în timp ce consumul de vin nu prezintă o astfel de asociere. Mai mult, acesta ar putea fi chiar protector, în funcție de vinul consumat, se arată într-un studiu publicat în Obesity Science & Practice, potrivit Science Alert.

Astfel, consumul de vin roșu este asociat cu un nivel scăzut de grăsime viscerală, în timp ce vinul alb nu influențează în vreun fel acest lucru, însă, potrivit studiului menționat, vinul alb contribuie la o mai mare densitate a oaselor. 

Consumul de BERE te poate îmbătrâni mai devreme

De ce este importantă această descoperire 

Potrivit acestui studiu, realizat pe un număr de 1.869 de adulți, cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani, s-a constatat o densitate minerală osoasă mai mare în rândul celor care au consumat vin alb cu moderație. Nu aceleași cifre au reieșit în cazul celor care au băut vin roșu sau bere. 

De ce este importantă această descoperire? Pentru că înaintarea în vârstă este adesea însoțită de o creștere a grăsimii de pe burtă care duce la un risc crescut de boli cardiovasculare, precum și o reducere a densității minerale osoase, în special la femeile aflate la menopauză. 

Vinul, mai bogat în calorii decât un hamburgher. Câte pahare sunt PERMISE

Ce nu se știe încă

Există mulți factori biologici și de mediu care contribuie la supraponderabilitate sau obezitate. Iar consumul de alcool poate fi un factor, deși există alte studii care nu au găsit legături clare între creșterea în greutate și consumul de alcool.

Un motiv pentru neconcordanțele din literatura de specialitate ar putea proveni din faptul că o mare parte din cercetările anterioare au tratat în mod tradițional alcoolul ca pe o singură entitate, în loc să măsoare separat efectele berii, cidrului, vinului roșu, vinului alb, șampaniei și băuturilor spirtoase. Cu toate acestea, chiar și atunci când sunt defalcate în acest mod, cercetările oferă mesaje contradictorii.

De exemplu, un studiu a sugerat că un consum mai mare de bere contribuie la un raport talie/șold mai mare, în timp ce un alt studiu a concluzionat că, după o lună de consum moderat de bere, adulții sănătoși nu au înregistrat nicio creștere semnificativă în greutate.

Însă cel mai important este ca, indiferent de băutura consumată, aceasta să fie cu moderație. 

Berea, cea mai periculoasă băutură pentru ficat. Risc de STEATOZĂ, pancreatită, colecistită. Un român bea 100 de litri pe AN

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel