Schimbările extreme de temperatură...
Aftele bucale denumite și stomatite aftoase pot fi cauzate de mai multe afecțiuni. Medicul stomatolog Cristina Obreja a explicat pe blogul său care este cauza emoțională a afltelor bucale.
”Aftele bucale sunt leziuni ulcerative care pot apărea pe mucoasa cavității bucale, pe gingie, limba, interiorul obrazului său limbii, chiar şi pe cerul gurii. Cauză medicală nu poate fi specificată, este mai mult presupusa. Iar tratamentul… cu sau fără el afta se vindeca în aproximativ 7-10 zile (doar mai atenuează simptomatologia)”, explică medicul Cristina Obreja.
Acestea apar pe mucoasa cavității bucale (la baza gingiilor, pe cerul gurii, pe limbă și pe suprafața internă a obrajilor sau a buzelor) sau la marginea limbii (uneori, ele pot apărea și în zona faringelui), iar evoluția lor poate duce la ulcerare.
”Aftele bucale sunt mici eroziuni dureroase, de culoare albă sau alb-gălbuie, ce apar pe mucoasa bucală (gingie, pe cerul gurii, pe interiorul obrazului său buzelor, pe lateralul limbii). Având iniţial forma unor vezicule, ele se ulcerează, creând un disconfort important persoanei, mai ales dacă acestea apar în număr mare, precum în stomatita aftoasă.
În medicină clasică, nu se cunoaşte cauza lor reală, ci doar se speculează origini bacteriene, virale, sau un sistem imunitar slăbit. De obicei, afta se vindeca după 7-10 zile, cu sau fără tratament, însă de cele mai multe ori reapare la un anumit interval de timp. Tratamentele clasice vizează în special ameliorarea simptomelor- usturime, durere, disconfort”, mai explică medicul.
Vezi și: Care sunt beneficiile unei diete bogate în proteine și ce legătură au acestea cu masa musculară
Medicul mai notează că există o legătură între apariția aftelor bucale și dezechilibrele emoționale cu care se confruntă o persoană.
”În cazul aftelor, persoana se simte atacată printr-o remarcă negativă sau critică, ce îi provoacă o suferinţă superficială, dar vie, deranjantă. Persoana însă nu reacţionează în faţă atacului critic, îşi reprimă dorinţa de a răspunde. În funcţie de partea cavităţii bucale unde apare, arata dacă atacul critic a venit din partea unei femei (chiar mama) - pe partea stângă, sau a unui bărbat (chiar tatăl) - pe partea dreaptă.
Afta pe gingie- persoana se simte destabilizata, se creează o breşă în sistemul său de credinţe. Teama se îmbină cu furia. În funcţie de dintele în dreptul căreia a apărut afta, putem afla în ce arie a personalităţii s-a produs atacul. De exemplu, dacă afta a apărut pe gingie în dreptul unui incisiv central superior, care este dintele strălucirii proprii, înseamnă că persoanei i-a fost atacat amorul propriu, imaginea de sine.
Afta pe interiorul obrazului- persoana se simte ridiculizată, nerespectata. Există posibilitatea să fi fost constrânsă la un contact pe care nu şi-l dorea (în partea superioară a obrazului- contact social, în partea inferioara-contact intim).
Afta pe buza inferioară - persoana este lezată în relaţia intimă. Încercările acesteia de a se apropia fizic, afectiv, sexual sunt respinse.
Afta pe buza superioară - persoana este lezată în relaţiile sale sociale. Tentativele sale de a se face plăcută eşuează.
Afta pe limbă - persoană are regrete că nu a spus cuvintele potrivite la momentul potrivit, sau că nu a vorbit în apărarea sa atunci când a fost cazul.
Afta pe cerul gurii - persoana se simte lezata deoarece considera că a fost tratată într-o manieră nedreaptă.
Afta pe planşeul bucal - persoana se simte lezata în propria pudoare, sensibilitate, delicateţe. Atacul vine de la un apropiat, partener sau prieten, şi este resimţit în inimă”, mai notează medicul.
În multe cazuri, aftele bucale se vor vindeca fără tratament. Rănile de la leziuni minore vor fi de obicei clare în decurs de 1-2 săptămâni.
Posibile tratamente sunt:
- gargară cu apă sărată
- excluderea alimentelor calde sau picante din dietă
- abținerea de la utilizarea produselor din tutun
- evitarea alcoolului
- evitarea consumului de citrice sau alimente sărate, deoarece acestea pot provoca răni la înțepătură
- utilizarea apei de gură
- luând antialgice orale
- aplicarea bicarbonatului de sodiu și a apei la durere, notează Medical News Today.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
A început sezonul accidentelor pe...
Multitasking-ul poate părea eficient,...