Afecțiuni pe termen lung după ce ai fost infectat cu SARS-CoV-2. Academicianul Victor Voicu: Oboseală, un fel de ceață pe creier

Foto Pexels
Academicianul Victor Voicu a vorbit despre afecțiunile neurologice pe care le cauzează infectarea cu SARS-CoV-2.

„Cea mai deranjată este această fatigabilitate, oboseală, percepție de oboseală, de astenie fizică, nu ești în stare de nimic”, a spus academicianul Victor Voicu.

„În datele prezentate de un autor pe care eu l-am citat și tradus, se vorbește de tulburări de cogniție, de înțelegere, de percepție, de memorie. Toate acestea rămân și trenează în cadrul oboselii. Ai și un fel de ceață pe creier. Mai ai o serie de semne care s-au accentuat. De exemplu anomaliile senzoriale sunt 22-30% în faza acută și ajung la 55% în post-COVID-19. Tahicardia și palpitațiile erau 10% și s-au făcut 41% în post-COVID-19. Ceea ce înseamnă că leziunile acelea devin sechele de lungă durată, care se recuperează greu”, a zis Victor Voicu.

„Astenia crește, durerile toracice rămân și chiar cresc”, a precizat, la DC News, academicianul Victor Voicu.

 

Citește pe DCMedical - Rafila, nou apel către medicii de familie: Fiecare cabinet să testeze pe zi măcar zece persoane simptomatice

 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut, luni, 31 ianuarie, un apel către medicii de familie.

„Fac un apel din nou către medicii de familie, către organizaţiile profesionale ale medicilor de familie, către Colegiul Medicilor din România să încerce să înţeleagă că este vorba despre o responsabilitate profesională şi de un parteneriat în folosul populaţiei. În momentul de faţă, sunt încheiate circa 3.800 de contracte de testare cu cabinetele medicilor de familie şi cred că, dacă ajungem ca fiecare cabinet să testeze în fiecare zi măcar zece persoane care sunt simptomatice sau care au fost contacţi apropiaţi ai persoanelor infectate, ar fi un foarte mare câştig. Până în momentul de faţă, media este mult mai mică. Sunt două teste care se efectuează în medie la cabinetele medicilor de familie”, a spus, luni după-amiază, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Aşa cum am promis, i-am ajutat împreună cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Este o creştere substanţială. Aşteptăm ca şi dânşii să participe la acest efort pe care personalul medical îl face în folosul cetăţenilor”, a subliniat ministrul Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel