Afectiuni ale grandei tiroide. Tot ce trebuie să cunoști

Tiroida
În zilele noastre afecţiunile tiroidiene sunt din ce în ce mai frecvente, tot mai multe persoane fiind diagnosticate cu astfel de probleme.

Tiroida este o glandă endocrină, în formă de fluture, situată în partea anterioară a gâtului, sub "mărul lui Adam".

Tiroida este responsabilă de secreţia a doi hormoni, triiodotironina (T3) şi tiroxina (T4), denumirea acestora venind de la prezenţa a 3, respectiv 4 atomi de iod, informează bioclinica.ro.

Pentru producerea hormonilor, glanda tiroidă necesită aport de iod. Necesarul zilnic de iod este de 150 µg (cu excepţia sarcinii, când acesta crește). Iodul este conţinut în majoritatea tipurilor de sare de masă, apă, fructe de mare, peşte şi în fructele care cresc pe soluri bogate în iod.

Deficitul de iod, stresul şi alimentaţia deficitară pot determina dereglări ale glandei tiroidei, astfel încât aceasta poate elibera fie excesiv hormoni tiroidieni (hipertiroidism), fie în cantitate insuficientă (hipotiroidism).

Simptomele hipotiroidismului

Căderea părului, oboseală, intoleranţă la frig, creştere în greutate

Simptomele hipertiroidismului

Scădere în greutate, nervozitate, ritm cardiac crescut, tulburări ale ciclului menstrual

O altă afecţiune frecventă a glandei tiroidei este tiroidita Hashimoto. Aceasta este o boală autoimună, care se caracterizează prin producerea de autoanticorpi de către sistemul imun care pot deteriora celulele tiroidiene alterând astfel funcţia acestora de a produce hormoni. Simptomele sunt asemănătoare cu cele asociate hipotiroidismului, mai scrie sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel