Afecțiunea comună care poate duce la demență. Este cel mai important factor

dementa - FOTO: Freepik@irinavasilevskaya
Această afecțiune extrem de comună poate duce la demență. Prevenirea acesteia poate scădea cu 40% riscul de apariție a demenței.

Într-un studiu recent publicat în The Lancet Public Health, cercetătorii de la University College London (UCL) au evidențiat o schimbare semnificativă în factorii de risc pentru demență în decursul ultimelor decenii.

Conform acestora, sănătatea cardiovasculară, inclusiv hipertensiunea arterială, a devenit unul dintre cei mai importanți factori de risc, în timp ce impactul fumatului și al nivelului educațional a scăzut datorită intervențiilor la nivel de populație. În contextul creșterii ratei de obezitate și diabet, cercetătorii subliniază necesitatea unor strategii mai direcționate pentru prevenirea demenței în viitor.

27 de ani de studii

Potrivit cercetătorilor de la University College London (UCL) din Regatul Unit, care au analizat 27 de studii despre demență cu date colectate pe parcursul a peste 70 de ani, riscurile cauzei demenței au fost calculate. Descoperirile lor au fost recent publicate în The Lancet Public Health.

Principalii factori de risc pentru demență de-a lungul anilor au fost hipertensiunea, obezitatea, diabetul, educația și fumatul, conform unui comunicat de presă despre descoperiri. Dar prevalența acestor factori de risc s-a schimbat de-a lungul decadelor.

Cercetătorii au afirmat că fumatul și educația au devenit factori de risc mai puțin importanți datorită "intervențiilor la nivel de populație", cum ar fi campaniile de renunțare la fumat și educația obligatorie. În schimb, ratele de obezitate și diabet au crescut și au devenit factori de risc mai mari, potrivit Medscape.

Vezi și: Generația anxietății: de ce tinerii suferă mai mult, de ce adulții nu o recunosc. Leca: Cât timp generațiile actuale nu știu să scrie și să citească în limba română, lupta e la poli diferiți de putere

Hipertensiunea arterială, cel mai important factor de risc pentru demență

Hipertensiunea arterială - FOTO: Freepik

Hipertensiunea, sau tensiunea arterială ridicată, rămâne cel mai mare factor de risc, chiar dacă medicii și grupurile de sănătate publică acordă o atenție mai mare gestionării acestei afecțiuni, conform studiului.

"Factorii de risc cardiovascular pot fi contribuit mai mult la riscul de demență de-a lungul timpului, așa că aceștia merită acțiuni mai bine direcționate pentru eforturile viitoare de prevenire a demenței", a spus Naaheed Mukadam, PhD, profesor asociat la UCL și autorul principal al studiului.

Eliminarea factorilor de risc modificabili ar putea teoretic preveni 40% din cazurile de demență, se menționează în comunicat.

Vezi și: Streptococ beta-hemolitic, infecția care distruge inima. Dr. Rodica Niculescu: Mușcă inima și linge articulațiile

CDC estimează că aproximativ 5.8 milioane de persoane din Statele Unite au Alzheimer și alte tipuri de demență, inclusiv 5.6 milioane de persoane cu vârsta peste 65 de ani și aproximativ 200,000 sub vârsta de 65 de ani. Comunicatul de presă al UCL menționează că aproximativ 944,000 de persoane din Regatul Unit suferă de demență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel