ADEVĂRUL despre VITAMINA D3: cât de mult AJUTĂ dozele mari, în tratarea bolii COVID-19

Adevărul despre vitamina D
Despre vitamina D3 s-a spus că în doze mari, are efecte benefice în ameliorarea simptomelor COVID-19. Cercetătorii au vrut să verifice în ce măsură este real. Chiar dacă au observat unele ameliorări, ei spun că nu este esențială în reducerea simptomelor.

O singură doză mare de vitamina D3 nu scurtează durata șederii și nici nu îmbunătățește alte rezultate în rândul pacienților internați pentru COVID-19, potrivit unui studiu publicat online în Jurnalul Asociației Medicale Americane.
Igor H. Murai, de la Universitatea din Sao Paulo din Brazilia, și colegii săi au repartizat aleatoriu pacienții spitalizați care au avut COVID-19 moderat până la sever în perioada 2 iunie - 27 august 2020, pentru a primi o doză orală unică de 200.000 UI de vitamina D3 (120 de pacienți) sau placebo (120 de pacienți).
Cercetătorii au descoperit că durata medie a șederii nu a fost semnificativ diferită între grupurile cu vitamina D3 și placebo (șapte zile pentru ambele. Grupurile au fost, de asemenea, similare în ceea ce privește mortalitatea în spital (7,6 versus 5,1 la sută; diferență), internare la unitatea de terapie intensivă (16,0 versus 21,2 la sută) și necesitatea ventilației mecanice (7,6 față de 14,4 la sută; diferență). 
Au fost observate creșteri ale nivelurilor serice medii de 25-hidroxivitamină D după doza unică de vitamina D3 față de placebo (44,4 față de 19,8 ng / ml) . Nu au fost raportate evenimente adverse, deși a existat un episod de vărsături.
Constatările, arată Medicalxpress nu susțin utilizarea unei doze mari de vitamina D3 pentru tratamentul COVID-19 moderat până la sever, scriu autorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel