Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt

Mancat seara - Foto: Freepik
Adevărul despre mâncatul târziu și creșterea în greutate. Ce spune știința despre legătura dintre mâncatul seara și kilogramele în plus. Ce nu a spus nimeni până acum.

De-a ungul timpului, dezbaterea despre mâncatul seara târziu și creșterea în greutate a fost interminabilă, fiind alimentată de dovezi anecdotice și mituri populare.

Vezi și: Câte grade trebuie să ai în cameră noaptea. De asta ai insomnii și te trezești obosit. Vlad Ciurea: Scade concentrația de oxigen

Dar ce spune știința cu adevărat despre acest subiect? E adevărat că te îngrași dacă mănânci seara târziu?

Vezi și: Trucul simplu care te scoate din stres, anxietate și atac de panică: respiră... din burtă. Fă asta de 3 ori!

Foto: Freepik

Vezi și: Obiectul din bucătărie care te scapă de celulită: Credeți-mă, rezultatele sunt foarte bune! Stimulează circulația

Ei bine, cercetările recente oferă perspective asupra modului în care momentul mesei, metabolismul și alegerile alimentare interacționează pentru a influența greutatea corporală.

Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că mâncatul târziu poate contribui la creșterea în greutate, dar relația este nuanțată. Momentul meselor poate influența mai mulți factori, inclusiv hormonii foamei, consumul de calorii și depozitarea grăsimilor.

De exemplu, un studiu din 2022 realizat de cercetători de la Harvard Medical School a descoperit că mâncatul târziu afectează capacitatea organismului de a regla foamea și consumul de energie.

Participanții care au mâncat mese mai târziu în seară au raportat niveluri crescute de foame, o ardere redusă a caloriilor și o depozitare mai mare a grăsimilor.

Acest studiu a subliniat schimbările metabolice care apar în cazul unor modele de alimentația întârziată, care pot predispune la creșterea în greutate.

Corpul nostru funcționează pe baza unui ritm circadian, un ceas intern care reglează diverse procese biologice, inclusiv metabolismul, potrivit PubMed.

În timpul zilei, procesele metabolice sunt mai active, ceea ce face mai ușor pentru organism să proceseze și să utilizeze nutrienții.

Noaptea, aceste procese încetinesc, ceea ce poate afecta toleranța la glucoză și sensibilitatea la insulină.

În mod similar, cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au raportat că întârzierea prelungită a mâncării poate crește greutatea, nivelul de insulină și colesterol și poate afecta negativ metabolismul grăsimilor. 

Cercetările publicate în Obesity evidențiază modul în care mâncatul târziu poate perturba ritum cicadian natural. 

Aceată perturbare nu doar că afectează greutatea, dar poate crește și riscul de tulburări metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.

Alegerile alimentare contează

Tipul de alimente consumate târziu în noapte joacă un rol semnificativ în determinarea impactului asupra greutății. Gustările târzii constau adesea în alimente dense caloric, dar sărace în nutrienți, cum ar fi chipsurile, biscuiții și înghețata.

Mâncatul târziu în noapte implică adesea alimente bogate în calorii și sărace în nutrienți, ceea ce poate duce la supraconsumul de calorii și la creșterea ulterioară în greutate, potrivit UAMS Health.

Un studiu realizat de Universitatea de Pennsylvania a examinat efectele alimentației întârziate asupra greutății și metabolismului.

Participanții care au consumat mese târzii au prezentat niveluri mai ridicate de insulină și colesterol și au avut o oxidare redusă a grăsimilor.

Rezultatele sugerează că atât momentul, cât și conținutul meselor sunt critice pentru menținerea unei greutăți sănătoase.

Factorul psihologic

Mâncatul târziu este adesea asociat cu mâncatul emoțional sau indus de stres, mai degrabă decât cu foamea fiziologică.

Acest comportamet poate duce la un consum excesiv de calorii, mai ales când este însoțit de alimente bogate în calorii, de tip "comfort food".

Consumul necontrolat de alimente în orele târzii poate agrava riscul de creștere în greutate, făcând esențială abordarea declanșatorilor psihologici din spatele acestui obicei.

Mâncatul târziu duce întotdeauna la creștere în greutate?

Ei bine, este important de menționat că mâncatul târziu nu cauzează în mod inerent creștere în greutate.

Creșterea în greutate apare atunci când există un surplus caloric constant, când aportul caloric depășește consumul caloric.

Cu toate acestea, schimbările metabolice și hormonale asociate cu mâncatul târziu fac mai ușoară creșterea în greutate dacă se menține obiceiurile alimentare nesănătoase.

Pentru persoanele care lucrează în ture de noapte sau au programe neregulată, momentul mesei ar putea fi mai puțin semnificativ decât calitatea și cantitatea generală a alimentelor consumate.

Sfaturi pentru obiceiuri alimentare sănătoase

1. Stabilește o oră limită și încearcă să termini ultima masă cu 2 - 3 ore înainte de somn pentru a permite organismului suficient timp să digere alimentele.

2. Alege alimente bogate în nutrienți și optează pentru mese echilibrate care includ proteine slabe, cereale integrale și legume

3. Planifică mesele și stabilește un program regulat de alimentație

4. Gestionează stresul

5. Hidratează-te, pentru că uneori setea este confundată cu foamea. Bea un pahar de apă înainte de a apela la o gustare pentru a reduce mâncatul inutil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel