Adenomul de prostată, diagnostic. Conf. dr. Marcian Manu: Este foarte grav. Este nepermis așa ceva în 2023

adenomul de prostata - FOTO: Freepik@pressfoto
EXCLUSIV
Adenomul de prostată apare atunci când celulele glandei prostatei încep să se înmulțească.Aceste celule suplimentare fac ca glanda prostatică să se umfle, ceea ce strânge uretra și limitează fluxul de urină. Diagnosticul se pune destul de târziu.

Adenomul de prostată nu este același lucru cu cancerul de prostată și nu vă crește riscul de cancer. Cu toate acestea, poate provoca simptome care vă pot afecta calitatea vieții.

Adenomul de prostată este frecvent la bărbații de peste 50 de ani. Prostata este o glandă mică și musculară din sistemul reproducător masculin. Prostata vă înconjoară uretra și produce cea mai mare parte a lichidului din spermă. Acțiunea musculară a prostatei ajută la propulsarea fluidului și a spermei prin penis în timpul orgasmului sexual.

La mulți bărbați, prostata se poate mări. Uneori, aceasta duce la simptome și, în timp, la alte complicații. Cu toate acestea, există tratamente.

Adenomul de prostată, diagnostic

Conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit la DC MEDICAL despre diagnosticul adenomului de prostată și de ce acesta este pus tardiv.

”Din punct de vedere investigațional, examenul clinic este cardinal. Cine nu pune mâna pe pacient, nu este urolog. Pușeul rectal este obligatoriu. În mod normal ar trebui făcut examenul clinic, să vedem ce, cât, cum, la ce distanță urinează și toate aceste fenomene le putem interpreta și putem trage niște concluzii. 

Investigația medicală, ecografia este deosebit de importantă. Este aparatul de tensiune al urologului. Nu se mai concepe consult urologic fără ecograf. 

Ecografia ne arată dimensiunile prostatei. Prostata este un organ tridimensional. Ecografele ne arată volumul prostatei, ne arată complicațiile pe care le-a produs obstrucția prostatică asupra vezicii urinare sau asupra rinichilor”, a explicat conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, în exclusivitate la DC MEDICAL. 

Adenomul de prostată, complicații

Simptomele adenomului de prostată pot fi ușor de ignorat. Cu toate acestea, un tratament precoce vă poate ajuta să evitați complicații potențial periculoase. 

Persoanele cu un istoric îndelungat de adenom de prostată pot dezvolta următoarele complicații:

- infecții ale tractului urinar

- pietre urinare

- leziuni renale

- sângerări în tractul urinar

- incapacitatea bruscă de a urina

Uneori, obstrucția urinară cauzată de adenomul de prostată este atât de severă încât nu se poate goli vezica urinară. Acest lucru se numește obstrucție la ieșirea din vezica urinară. Poate fi periculoasă, deoarece urina blocată în vezica urinară poate provoca infecții ale tractului urinar și vă poate afecta rinichii.

”Hiperpresiunea din vezică prin imposibilitatea golirii duce la hiperpresiune în aparatul urinar superior, asta înseamnă hidronefroză. Asta înseamnă că toxinele nu se mai pot elimina în ritmul în care se formează și implicit conduce spre insuficiență renală.

Este foarte grav pentru că toate aceste lucruri se întâmplă deosebit de lent, iar pacientul se obișnuiește cu răul. Asta nu se întâmplă într-o lună de zile. Se întâmplă în 10 sau mai mulți ani. El se obișnuiește și hidronefroza și insuficiența renală se instalează treptat și nu puține au fost cazurile când am văzut pacienți cu insuficiență renală prin subobstrucție vezicală. Este nepermis așa ceva în 2023”, a mai explicat conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie. 

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel