Adenomul de prostată, cea mai frecventă tumoare. Conf. dr. Marcian Manu: Asta trebuie să știe toată lumea! Cam toți bărbații vor avea

adenomul de prostata - FOTO: Freepik@julos
EXCLUSIV
Adenomul de prostată este o problemă de sănătate care devine mai frecventă odată cu vârsta. Medicii susțin că peste 70% din bărbați vor fi afectați.

Adenomul de prostată se mai numește și prostată mărită. Prostata este o glandă mică care ajută la producerea spermei. Se găsește chiar sub vezica urinară. Și adesea devine mai mare pe măsură ce bărbații îmbătrânesc,

O prostată mărită poate provoca simptome care vă pot deranja, cum ar fi blocarea fluxului de urină din vezica urinară. De asemenea, poate provoca probleme la nivelul vezicii urinare, al tractului urinar sau al rinichilor.

Prostata crește odată cu înaintarea în vârstă

Val Vâlcu și conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, la Spitalul Clinic SANADOR au discutat despre adenomul de prostată și cum sunt afectați bărbații.

”Dacă s-a împământenit această informație că odată cu vârsta crește prostata, adenomul de prostată îți dă supărări. Chiar e o reclamă care este difuzată cu treburile bărbătești, nu exclude adenomul și apariția unui cancer.  (…) În ceea ce privește adenomul, este o vârstă de la care ar trebui să își pună problema?”, a întrebat Val Vâlcu, moderatorul emisiunii.

”Adenomul de prostată sau hipertrofoia prostatică reprezintă cea mai frecventă tumoră beningnă a bărbatului. În general cam toți bărbații după 60-65 de ani, în proporție de 70-80% vor avea o hipertrofie benignă de prostată sau adenom de prostată chiar dacă au sau nu semne.

Unii nu au absolut nimic dar au această hipertrofie. Ea trebuie controlată și atât pentru că nu orice hipertrofie trebuie tratată. Adenomul de prostată este o afecțiune cu o incidență foarte mare, cu un impact în societate foarte mare și dacă luăm în total adenomul de prostată cu cancerul de prostată patologia prostate reprezintă un procent teribil de mare”, a explicat conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Cât contează mărimea adenomului

”Este legată amploarea semnelor de mărime sau un adenom mic poate da neplăceri mari?”, a întrebat Val Vâlcu, moderatorul emisiunii.

”Suntem toți intoxicați de informații, de tratamente, ecranele televizoarelor sunt pline de produse miraculoase care te fac să arăți ca la 20 de ani. Această treabă nu se poate, însă se poate ameliora sau încetini.

Adenomul de prostată din punct de vedere al dezvoltări lui începe undeva la vârsta de 40-45 de ani. Există adenoame enorme de prostată, o prostată pe care o comparăm cu un grepfruit la 200-300 de grame la care bărbatul urinează perfect și există adenoame mici cât o alună care sunt obstructive, blocante și care trebuie operate pentru că nu pot fi nici tratate.

Nu dimensiunea este elementul care pune indicația de tratament, asta trebuie să știe toată lumea, automediația este periculoasă și păguboasă, nu dimensiunea este problema. Că există o relație între dimensiune este normal să o acceptăm dar nu se poate pune semnul egalității între o prostată mare și un tratament sau între o prostată mică și un non tratament”, a mai spus conf. dr. Marcian Manu.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum
Primul semn că ai o criză biliară

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel