Acupunctura, efect în reducerea durerilor, în special a celor cauzate de cancer
26 dec 2019, 16:26

Acupunctura       Sursa foto: antena3.ro
Acupunctura, asociată sau nu cu acupresura, poate avea efecte benefice în reducerea durerilor, în special a cele cauzate de cancer. De asemenea, studiile arată că ar contribui la reducerea utilizării analgezicelor.

Utilizarea acupuncturii și / sau acupresurii este asociată cu reducerea durerii cauzate de cancer și cu reducerea utilizării analgezicelor, potrivit unui review publicat online luna aceasta în JAMA Oncology.

Yihan He, doctor, de la al doilea spital afiliat al Universității de Medicină Chineză din Guangzhou din China și colegii săi au efectuat o revizuire sistematică a literaturii pentru a identifica studiile clinice randomizate (RCT) care au comparat acupunctura și acupresura cu un control fictiv, terapie analgezică, sau îngrijireiobișnuite pentru tratarea durerilor cauzate de cancer.

Studii randomizate 

Cercetătorii au identificat 17 studii clinice randomizate (RCT) (1.111 pacienți) și au utilizat date de la 14 RCT (920 pacienți) în metaanaliza. Șapte RCT de înaltă calitate (35 la sută) au arătat că acupunctura a fost asociată cu reducerea intensității durerii. Printre șase RCT, a fost observată o asociere pozitivă între combinația de acupunctură și acupresură cu terapia analgezică pentru reducerea intensității durerii. Două RCT au arătat că această combinație a redus doza de opioid. Datorită eterogenității semnificative între studii, dovezile au fost clasificate ca fiind moderate.

Aceasta constatare sugerează că snt necesare studii mai riguroase pentru a identifica asocierea acupuncturii și acupresura cu tipuri specifice de durere de cancer și pentru a integra astfel de dovezi în îngrijirea clinică pentru a reduce utilizarea de opioide, scriu autorii.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?