Această metodă simplă ne ajută să...
Acneea tinde să debuteze la pubertate și majoritatea oamenilor o experimentează în această perioadă, dar are tendința de a se rezolva la sfârșitul adolescenței. Pentru unii, însă, și nu puțini, persistă și între 20 și 30 de ani, ba chiar și mai târziu, în funcție de cauzele ei.
Gravitatea afecțiunii poate varia de la doar câteva pustule (coșuri), acele coșuri supărătoare care de obicei apar pe față, la grupuri de pustule și zone mai mari afectate. Acneea poate să apară pe față, gât, piept, dar și pe spate. În general vorbind, „dacă acneea este lăsată netratată, pe piele pot apărea pete întunecate și pot rămâne cicatrici permanente. Unele cicatrici pot fi reduse cu laserul, dar altele nu atât de mult încât să dispară", a atras atenția, pentru DC Medical, dr Amalia Anghel, medic primar dermatologie, dermatoestetică și venerologie.
Motivul pentru care acneea poate apărea pe spate se datorează faptului că acesta înseamnă o suprafață foarte mare a pielii, ceea ce înseamnă, totodată, o suprafață mare cu glande cu secreție de ulei - sebum. Atunci când porii sunt înfundați cu murdărie sau celule moarte ale pielii, și uleiul nu poate fi eliberat, provoacă inflamații care duc la apariția acneei.
De asemenea, acneea pe spate poate fi declanșată în cazul în care căldura și transpirația se adaugă peste problema de bază a pielii, inclusiv dacă folosim un echipament sportiv care nu absoarbe transpirația, îmbrăcăminte care este prea strânsă sau rucsaci.
„Este posibil ca alimentele să afecteze și acneea", a arătat dr. Jason Rivers, președintele Societății pentru acnee și rozacee din Canada, într-un material pentru globalnews.ca. El a identificat produsele lactate pot fi „vinovate".
Pe lângă ele, dr. Paul Cohen, dermatolog și director al Centrului de Dermatologie Rosedale din Toronto, a explicat că probleme dau și pulberile proteice, precum cele utilizate în shake-uri, și alimentele cu o încărcătură glicemică ridicată, cum ar fi cartofii, orezul alb, pâinea albă, bomboanele și băuturile zaharoase.
Cel mai important e ca dermatologul să identifice cauza care a dus la apariția acneei pe spate, pentru că tratamentul diferă în funcție de asata. Acneea pe spate poate fi, cum am spus, determinată de ceea ce mâncăm – iar asta va presupune o intervenție în dietă, spre exemplu, dar de vină pot fi și unele produse cosmetice pe care le folosim (gen loțiunile de protecție solară și toate celelalte produse pe bază de uleiuri) care pot înfunda porii, caz în care pielea nu mai poate respira, existând riscul apariției coșurilor.
Apoi, persoanele predispuse la acnee au glande care produs sebum deosebit de sensibile la unii hormoni. Poate fi un dezechilibru hormonal dat de ciclul menstrual neregulat, dat de o sarcină, de întreruperea anticoncepționalelor orale, dar contează și moștenirea genetică.
Nu trebuie uitat că spălatul excesiv cu săpunuri, solide sau lichide, care conțin substanțe agresive pentru piele și alcool, favorizeze de fapt apariția acneei, curâțând exagerat pielea și determinând pielea să producă mai mult sebum pentru a compensa pierderea.
„Contează foarte mult igiena și produsele de curățare pe care le folosești, în funcție de tipul de piele pe care îl ai. E indicat un consult la dermatolog care poate să ți le recomande în funcție de tipul de ten pe care îl ai", a explicat dr Amalia Anghel, pentru DC Medical.
Vestea bună e că „există multe tratamente pentru acnee, inclusiv tratamente topice, unele cu laser și medicamente", a mai arătat aceasta, într-un interviu recent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...