ACIDUM ALENDRONICUM – prospect

Foto: Pixabay
ACIDUM ALENDRONICUM – prospect. Acţiune: Antiosteoporotic şi hipocalcemiant; bifosfonat, analog al pirofosfatului, se leagă de hidroxiapatita din oase şi inhibă resorbţia osoasă mediată de osteoclaste. 

ACIDUM ALENDRONICUM – prospect

Denumirea comercială: ACID ALENDRONIC, ADRONIK, ALENDRONAT, FOSAMAX, TEVANAT

Prezentare: Comprimate, comprimate filmate, 

Indicații: Tratamentul osteoporozei la femeile în postmenopauză pentru prevenirea apariţiei fracturilor, inclusiv ale celor de şold şi ale coloanei vertebrale. Tratamentul osteoporozei la bărbaţi pentru prevenirea fracturilor. Tratamentul şi prevenirea osteoporozei indusă de glucocorticoizi, atât la bărbaţi cât şi la femei. Trat. bolii Paget osoase. 

Contraindicații: Anomalii ale esofagului (stricturile sau akalazia). Incapacitate de a sta în poziţie ridicată timp de cel puţin 30 de minute. Hipersensibilitate la oricare dintre componentele produsului. Hipocalcemie. Se recomandă ca alendronatul sodic să nu fie administrat în sarcină sau la mame care alăptează, din cauza datelor insuficiente privind reacţiile adverse produse în aceste situaţii fiziologice speciale. 

Atenție!: Posibile reacţii esofagiene, disfagie, odinofagie sau durere retrosternală. Paciente cu afecţiuni active ale tractului gastrointestinal superior. Pacienţii trebuie să înghită produsul cu un pahar plin cu apă şi să nu stea în poziţie culcată timp de cel puţin 30 de minute şi până după prima masă a zilei. Pacienţii nu trebuie să mestece sau să sugă tableta. Pacienţii trebuie informaţi în mod special să nu ia comprimatul la culcare sau înainte de a se ridica din pat. Clearance al creatininei < 35 ml/min. Hipocalcemia şi alte tulburări ale metabolismului mineral (hipovitaminoza D) trebuie tratate înaintea iniţierii terapiei. Între adm. alendronatului şi cea a oricărui alt medicament oral, pacientele trebuie să respecte un interval liber de cel puţin o jumătate de oră. 

Reacții adverse: Durere abdominală, dispepsie, esofagită, ulcer esofagian, disfagie, distensie abdominală, constipaţie sau diaree, flatulenţă, greaţă, vărsături. Erupţii cutanate tranzitorii, eritem. Dureri ale musculaturii scheletice, cefalee. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel