Acid citric (E 330): ce înseamnă când îl vezi pe etichetă și ce se întâmplă când îl consumi. Mucegaiul care-l formează ar da simptomele

Acid citric - Foto: Freepick @alexkich
Care este "traducerea" termenilor tehnici aferenți aditivilor alimentari (E-urilor) din produsele alimentare găsite la rafturile magazinelor. Ce este acidul citric (E 330). 

Acidul citric a fost derivat pentru prima dată din sucul de lămâie de către un cercetător suedez în 1784.

Compusul inodor și incolor a fost produs din sucul de lămâie până la începutul anilor 1900, când cercetătorii au descoperit că poate fi obținut și din mucegaiul negru Aspergillus niger, care creează acid citric atunci când se hrănește cu zahăr. Datorită naturii sale acide, cu gust acru, acidul citric este utilizat cu precădere ca agent de aromatizare și conservare, în special în băuturi răcoritoare și în dulciuri.

De asemenea, acidul citric este folosit pentru a stabiliza sau conserva medicamente și ca dezinfectant.

Potrivit InfoCons, acidul citric (E 330) este un aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, fiind utilizat și ca aromatizant.

Acidul citric potențează efectul antioxidanților și gelificanților și contribuie la formarea emulsiilor.

În mod natural, acidul citric se găsește în fiecare celulă vie. Pentru uz industrial se obține prin fermentarea melasei sau zahărului în prezența mucegaiului Aspergillus niger.

Acidul citric se utilizează în cantitățile prevăzute de rețete, în produse pe bază de fructe, legume, lapte, în uleiuri și grăsimi neemulsionate și emulsionate, produse de panificație, patiserie, cofetărie etc, cât și în produse destinate sugarilor și copiilor mici, în cantități prevăzute în rețete.

Meghan Markle, diagnostic: Am fost spitalizată. Mi-a schimbat absolut toată viața. Experții regali, dezvăluire: Este o boală ereditară

Unde se găsește acidul citric

 

Acidul citric se găsește în mod natural în citrice, în special în lămâi și limete. Este ceea ce le conferă gustul acru și acrișor.

O formă fabricată de acid citric este folosită în mod obișnuit ca aditiv în alimente, agenți de curățare și suplimente nutritive.

Cu toate acestea, această formă fabricată diferă de cea care se găsește în mod natural în citrice.

Citricele și sucurile lor sunt cele mai bune surse naturale de acid citric.

Exemple de fructe citrice includ:

lămâi

lămâi verzi

portocale

grapefruit

mandarine

pomelo

Alte fructe conțin, de asemenea, acid citric, dar în cantități mai mici. Printre acestea se numără:

ananasul

căpșunile

zmeura

afinele

cireșe

roșii.

Românii, printre cei mai fericiți oameni din lume?! De ce raportul WHR e un semnal de alarmă și de ce suntem, de fapt, un "popor profund nefericit". Leca: Tristețea va crește!

Băuturile sau produsele alimentare care conțin aceste fructe, cum ar fi ketchup-ul în cazul roșiilor, conțin, de asemenea, acid citric.

Deși nu se găsește în mod natural, acidul citric este, de asemenea, un produs secundar al producției de brânză, vin și pâine cu aluat acru.

Acidul citric listat în ingredientele alimentelor și suplimentelor este fabricat - nu ceea ce se găsește în mod natural în citrice.

Acest lucru se datorează faptului că producerea acestui aditiv din citrice este prea scumpă, iar cererea depășește cu mult oferta.

Surse și utilizări artificiale ale acidului citric


Caracteristicile acidului citric fac din acesta un aditiv important pentru o varietate de industrii.

Se estimează că alimentele și băuturile utilizează aproximativ 70% din acidul citric fabricat, produsele farmaceutice și suplimentele alimentare folosesc 20%, iar restul de 10% intră în compoziția agenților de curățare.

- Industria alimentară

Acidul citric fabricat este unul dintre cei mai răspândiți aditivi alimentari din lume.

Este folosit pentru a crește aciditatea, a spori aroma și a conserva ingredientele.

Soda, sucurile, băuturile sub formă de pudră, bomboanele, alimentele congelate și unele produse lactate conțin adesea acid citric fabricat.

De asemenea, este uneori adăugat în conservele de fructe și legume pentru a proteja împotriva botulismului, o boală rară, dar gravă, cauzată de bacteria Clostridium botulinum, producătoare de toxine.

- Medicamente și suplimente alimentare

Acidul citric este un produs industrial de bază în medicamente și suplimente alimentare.

Este adăugat în medicamente pentru a ajuta la stabilizarea și conservarea ingredientelor active și este folosit pentru a îmbunătăți sau masca gustul medicamentelor masticabile și pe bază de sirop.

Suplimentele minerale, cum ar fi magneziul și calciul, pot conține, de asemenea, acid citric (sub formă de citrat) pentru a îmbunătăți absorbția.

- Dezinfectarea și curățarea

Planta care crește printre gunoaie, efect asupra sănătății. Tratează constipația, menține sănătatea inimii. Ce alte beneficii mai are

Acidul citric este un dezinfectant util împotriva unei varietăți de bacterii și viruși.

Un studiu în eprubetă a arătat că poate trata sau preveni norovirusul uman, o cauză principală a bolilor de origine alimentară.

Acidul citric este vândut în comerț ca dezinfectant general și agent de curățare pentru îndepărtarea spumei de săpun, a petelor de apă dură, a calcarului și a ruginii.

Este văzut ca o alternativă mai sigură la dezinfectanții și produsele de curățare convenționale, cum ar fi quat și înălbitorul cu clor.

Acidul citric - Beneficii pentru sănătate și utilizări corporale

Acidul citric are multe beneficii și funcții impresionante pentru sănătate.

- Metabolizează energia

Citratul - o moleculă strâns legată de acidul citric - este prima moleculă care se formează în timpul unui proces numit ciclul acidului citric.

Cunoscut și sub numele de ciclul acidului tricarboxilic (TCA) sau ciclul Krebs, aceste reacții chimice din corp ajută la transformarea alimentelor în energie utilizabilă.

Oamenii și alte organisme își obțin cea mai mare parte a energiei din acest ciclu.

- Îmbunătățește absorbția nutrienților

Suplimentele minerale sunt disponibile într-o varietate de forme.

Dar nu toate formele sunt create în mod egal, deoarece organismul dumneavoastră le folosește pe unele mai eficient.

Acidul citric îmbunătățește biodisponibilitatea mineralelor, permițând organismului dvs. să le absoarbă mai bine.

De exemplu, citratul de calciu nu are nevoie de acid gastric pentru absorbție. De asemenea, are mai puține efecte secundare - cum ar fi gaze, balonare sau constipație - decât o altă formă numită carbonat de calciu.

Astfel, citratul de calciu este o opțiune mai bună pentru persoanele cu mai puțin acid gastric, cum ar fi adulții în vârstă.

În mod similar, magneziul sub formă de citrat este absorbit mai complet și mai biodisponibil decât oxidul de magneziu și sulfatul de magneziu.

- Poate proteja împotriva pietrelor la rinichi

Acidul citric - sub formă de citrat de potasiu - previne formarea de noi pietre la rinichi și le descompune pe cele deja formate.

Pietrele la rinichi sunt mase solide alcătuite din cristale care își au originea, de obicei, în rinichi.

Acidul citric protejează împotriva pietrelor la rinichi, făcând ca urina dumneavoastră să fie mai puțin favorabilă formării pietrelor.

Pietrele la rinichi sunt adesea tratate cu acid citric sub formă de citrat de potasiu. Cu toate acestea, consumul de alimente bogate în acest acid natural, cum ar fi citricele, poate oferi beneficii similare de prevenire a pietrelor la rinichi.

Acidul citric - siguranță și riscuri


Acidul citric fabricat este în general recunoscut ca fiind sigur de către Food and Drug Administration (FDA).

Nu există studii științifice care să investigheze siguranța acidului citric fabricat atunci când este consumat în cantități mari și pe perioade lungi de timp.

Cu toate acestea, au fost raportate cazuri de îmbolnăvire și reacții alergice la acest aditiv.

Un raport a constatat dureri articulare cu umflături și rigiditate, dureri musculare și de stomac, precum și dificultăți de respirație la patru persoane după ce au consumat alimente care conțineau acid citric fabricat.

Aceleași simptome nu au fost observate la persoanele care au consumat forme naturale ale acidului, cum ar fi lămâile și limetele.

Cercetătorii au recunoscut că nu au putut dovedi că acidul citric fabricat a fost responsabil pentru aceste simptome, dar au recomandat ca utilizarea acestuia în alimente și băuturi să fie studiată în continuare.

În orice caz, oamenii de știință au sugerat că simptomele au fost cel mai probabil legate de mucegaiul folosit pentru a produce acidul citric, mai degrabă decât de compusul în sine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel