Acest compus organic poate fi sursa obezității. În ce alimente se găsește și de ce declanșează foamea după ce e consumat

Fructoza Foto: Freepik @alex9500
Un element abundent în alimentele procesate poate perturba metabolismul celular și încurajează creșterea în greutate, potrivit unor cercetări recente.

Ratele de obezitate s-au triplat din 1975, 13% din toți adulții fiind clasificați ca fiind obezi. Un nou studiu sugerează că fructoza, un zahăr simplu care se găsește în multe alimente, ar putea fi motorul obezității. Autorii propun că fructoza resetează metabolismul celular, crescând foamea și determinând dorința de a consuma alimente bogate în energie, cum ar fi grăsimile și carbohidrații, ceea ce duce la creșterea în greutate.

Obezitatea este legată de diverse afecțiuni de sănătate și evenimente adverse, cum ar fi apneea de somn, bolile de inimă, diabetul de tip 2 și accidentul vascular cerebral. De asemenea, poate crește probabilitatea de a dezvolta anumite tipuri de cancer și este legată de probleme legate de sistemul digestiv, piele, fertilitate și sănătate mintală. Obezitatea este o problemă globală în creștere.

Vezi și: 6 motive să nu mai arunci cojile de banană. Pot fi extrem de utile pentru pielea ta și nu numai

Care poate fi originea obezității

Un nou studiu al Școlii de Medicină Anschutz din cadrul Universității Colorado sugerează că o singură substanță, fructoza, ar putea fi la originea tuturor modelelor de creștere în greutate. "Ipoteza supraviețuirii fructozei" se bazează pe cercetările anterioare privind efectul fructozei asupra celulelor, sugerând că creșterea rapidă a ratelor de obezitate se datorează unor factori precum consumul ridicat de carbohidrați, consumul ridicat de proteine și utilizarea și consumul crescut de ulei de semințe.

Studiul sugerează că "ipoteza supraviețuirii fructozei" ar putea fi cea mai exactă explicație pentru creșterea globală a cazurilor de obezitate. Alte ipoteze includ:

- Teoria echilibrului energetic, care afirmă că consumul de energie este mai mare decât cheltuielile energetice

- Conform modelului carbohidrați-insulină, mesele bogate în carbohidrați îngrașă în mod deosebit, deoarece determină o creștere a producției de insulină, 

- Teoria efectului de pârghie proteică afirmă că un aport scăzut de proteine ar putea duce la o creștere a cantității totale de calorii care este consumată.

- Ipoteza uleiului de semințe propune că creșterea obezității din ultima jumătate de secol este legată în mod semnificativ de o creștere a consumului și a utilizării uleiurilor de semințe, cum ar fi uleiurile de soia, porumb, floarea-soarelui și canola (rapiță).

Vezi și: Peștele poate micșora riscul de depresie pentru femei. Impactul dietei mediteraneene asupra creierului

Foto: Freepik

Ipoteza supraviețuirii fructozei

Consumul de alimente transformă cea mai mare parte a energiei în ATP, care furnizează energie celulelor. Excesul de energie este stocat sub formă de grăsime. Dacă alimentele conțin fructoză, aceasta se transformă inițial în ATP pentru funcțiile organismului, potrivit MedicalNewsToday.

Cu toate acestea, o cantitate mai mare de fructoză suprimă activitatea mitocondriilor, reducând nivelul ATP. Acest lucru semnalează o potențială lipsă de energie, declanșând răspunsuri fiziologice precum foamea, setea, creșterea aportului de energie, rezistența la insulină, creșterea absorbției alimentelor și reducerea metabolismului în repaus.

În cazul abundenței alimentelor cu un conținut ridicat de fructoză, aceste modificări pot duce la creșterea în greutate.

Ce alimente conțin fructoză

Fructoza, zahărul care se găsește în mod natural în fructe și legume, nu este asociată cu obezitatea sau creșterea în greutate la om. Fructele întregi conțin fibre dietetice, compuși bioactivi și nutrienți esențiali care contracarează efectele fructozei asupra sațietății și sensibilității la insulină. Fructele întregi pot fi savurate în continuare ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate pentru gestionarea greutății.

Problema apare atunci când fructele sunt procesate sau când fructoza este adăugată în alimente, adesea sub formă de sirop de porumb cu un conținut ridicat de fructoză (HFCS). HFCS este un îndulcitor produs ieftin din amidon de porumb și se găsește în majoritatea alimentelor procesate, în special în cele ultraprocesate. Este prezent, de asemenea, în alimente sărate precum pâinea, supele la conservă, mâncărurile preambalate, cerealele și alimentele de tip fast-food.

Kelsey Costa, dietetician înregistrat și consultant în nutriție pentru Coaliția Națională pentru Asistență Medicală, nu a fost implicată în această cercetare, sugerează că reducerea consumului global de fructoză poate fi o strategie crucială pentru gestionarea greutății și prevenirea obezității.

Dieticianul consideră că mărirerea aportului de alimente cu un nivel glicemic mai scăzut, bogate în fibre, cum ar fi legumele, fructele și leguminoasele, consumul suficient de apă, limitarea alimentelor și băuturilor bogate în fructoză și reducerea sodiului, a carbohidraților rafinați, a alimentelor bogate în purine și a alcoolului.

Aceste recomandări dietetice pot ajuta persoanele să mențină o greutate sănătoasă și să reducă riscul de obezitate și de boli cronice, indiferent de ipoteza supraviețuirii fructozei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel