Acalazia, boala de care puțini au auzit

Gât
Acalazia este o boala rară care afectează 1 la 100.000 de oameni caracterizată prin pierderea celulelor nervoase din peretele esofagian.

Cauzele apariției bolii sunt necunoscute în prezent, dar un nou studiu condus de cercetătorii de la KU Leuven – Belgia, Universitatea din Bonn, Germania, confirmă în premieră ca este de origine autoimună. Studiul, publicat în revista Nature Genetics pe 6 iulie a.c., reprezintă un pas important în descifrarea misterelor acestei boli.

Cum se manifestă boala

Când înghițim, sfincterul din partea inferioară a esofagului se deschide, permițând bolului alimentar să intre în stomac. Celulele nervoase din peretele esofagului controlează mișcările acestui sfincter, dar la cei ce suferă de acalazie aceste celule nervoase dispar în timp. Fără acestea, sfincterul esofagian nu se poate relaxa, ducând la acumularea de alimente în esofag. Ceea ce duce mai departe la probleme de deglutiție, regurgitari, accese de vomă, tuse nocturnă, dureri toracice și scădere în greutate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel