Abuz domestic asupra femeilor, crește riscul de deces din orice cauză

Abuz, violență domestică
Femeile care au supraviețuit actelor de abuz domestic prezintă un risc mai mare de deces din orice cauză în comparație cu restul populației, indică un studiu recent realizat în Marea Britanie.

Cercetătorii britanici au descoperit că pe perioada studiului supraviețuitoarele actelor de abuz domestic au prezentat un risc de deces cu 44% mai mare în comparație cu cele care nu au experimentat acte de abuz, însă motivul acestei asocieri nu este clar.

Oamenii de știință au identificat totodată un risc mai ridicat de a dezvolta afecțiuni precum boli cardiovasculare și diabet de tip 2 în rândul celor care au suferit abuzuri domestice. Specialiștii au precizat însă că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a se afla care sunt factorii specifici care au condus la creșterea riscului de deces. Se estimează că una din trei femei la nivel mondial este afectată de un act de abuz domestic - fizic, psihologic, sexual, financiar, emoțional.

Cum a fost descoperită conexiunea

Pe baza documentelor medicale de la intervenții chirurgicale desfășurate în Marea Britanie în perioada 1995 - 2017, o echipă de cercetători de la Universitățile din Warwick și Birmingham a identificat 18.547 de femei având un cod înregistrat asociat expunerii la acte de abuz domestic. Acestea au fost comparate cu informații prelevate de la 72.231 de femei cu vârste, indice de masă corporală și situații similare, dar care nu s-au confruntat cu asemenea experiențe. Ambele grupuri au fost monitorizate și ulterior a fost calculat riscul de deces și de apariție a bolilor cardiometabolice.

Cercetătorii au descoperit că riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare a fost mai mare cu 31 de procente, iar cel de diabet de tip 2 cu 51 de procente în grupul expus la actele de abuz domestic. De asemenea, s-a concluzionat că riscul de deces din orice cauză în rândul femeilor abuzate a fost cu 44 de procente mai mare, notează surse citate de Agerpres.

Deși echipa de specialiști nu a fost în măsură să confirme motivul, a precizat că acesta ar putea fi parțial explicat prin creșterea riscului cardiovascular.
Autorul principal al studiului, doctor Joht Singh Chandan de la Facultatea de Medicină din Warwick și Institutul pentru Cercetări Medicale al Universității din Birmingham a declarat: „În lipsa detaliilor aprofundate privind experiențele traumatizante din aceste date înregistrate, nu a fost posibil să se evalueze dacă gravitatea abuzului domestic a fost asociată cu un impact de risc diferit. Este important de menționat că nu toate cazurile de abuz domestic continuă să ducă la efecte adverse asupra sănătății, însă din acest studiu putem observa că, în cazul acestui set de date, cohorta de femei înregistrate că au experimentat abuz domestic prezintă un risc mai mare".

Cercetătorul a mai precizat că nu orice femeie care suferă abuz domestic poate dezvolta o afecțiune pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel