Caracterizate de lipsa unui...
"Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a dezvoltat anul trecut un instrument pentru a ajuta operatorii din sectorul alimentar să decidă când să aplice mențiunile „a se consuma până la….” sau „a se consuma de preferință înainte de…” pe produselor lor.
Data de „a A se consuma până la…” pe alimente este despre siguranță – alimentele pot fi consumate până la această dată, dar nu după, chiar dacă arată și miros bine.
„A se consuma de preferință înainte de….” se referă la calitate. – Produsele alimentare pot fi consumate în siguranță după depășirea datei corespunzătoare mențiunii „A se consuma de preferință înainte de”, cu condiția ca instrucțiunile de depozitare să fie respectate și ca ambalajul să nu fie deteriorat, dar gustul și textura lor ar putea începe să se altereze.
Comisia Europeană estimează că până la 10% din cele 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare generate anual în UE sunt corelate cu marcarea datei de expirare a produselor alimentare.
Odată ce ambalajul alimentar a fost deschis, bacteriile pot fi transferate în alimente prin mâini, suprafețe sau echipamente contaminate.
Pentru acele produse în care deschiderea ambalajului poate duce la dezvoltarea bacteriilor dăunătoare, instrumentul dezvoltat de către EFSA indică faptul că termenul de valabilitate pentru consum este mai scurt decât data inițială menționată pe ambalaj “A se consuma până la…” sau „A se consuma de preferință înainte de….”", a precizat InfoCons.
"Avizul include, de asemenea, sfaturi cu privire la bunele practici pentru decongelarea alimentelor în condiții de siguranță. Congelarea împiedică dezvoltarea bacteriilor. Cu toate acestea, acești microbi se pot dezvolta în timpul decongelarii și apoi se pot multiplica în alimente până la niveluri care pot duce la boli de origine alimentară. Experții au identificat practici care reduc la minimum creșterea microbilor dăunători în timpul decongelării.
De exemplu, decongelarea trebuie făcută la temperaturi scăzute.
- alimentele decongelate trebuie păstrate în ambalajul original sau într-un recipient curat pentru a evita contaminarea;
- consumatorii trebuie să respecte întotdeauna instrucțiunile producătorului privind depozitarea și pregătirea pentru a se asigura că alimentele rămân în siguranță;
- alimentele decongelate nu trebuie congelate după decongelare.", a mai spus InfoCons.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...