9 semne ciudate care anunţă un AVC la femei

Accidentul vascular cerebral (AVC) poate apărea brusc atunci când creierul este lipsit de oxigen pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp.

Accidentul vascular cerebral poate apărea atunci când un vas de sânge din creier se rupe sau este blocat de un cheag de sânge. Drept urmare, creierul este lipsit de oxigen și poate suferi daune ireversibile. AVC-ul este prima cauză a dizabilității fizice la adulți și a doua cauză a debutului bolii Alzheimer. În plus, există două tipuri de accidente cerebrovasculare: infarct cerebral și hemoragia cerebrală sau meningeană.

Tipuri de AVC

 

Infarct cerebral

Se estimează că 80% din accidentele vasculare cerebrale se datorează infarctelor cerebrale, numite și AVC ischemice. Acest tip de accident apare atunci când o arteră din creier este blocată de un vas de sânge. Poate fi cauzat de tulburări ale ritmului cardiac, ruperea plăcii ateromatoase, deteriorarea arterelor mici din creier sau disecția arterelor carotide și vertebrale. În cazuri rare, accidentul vascular cerebral ischemic apare din cauza obstrucției unei vene de către un cheag de sânge: tromboza venoasă cerebrală.

Hemoragie cerebrală

20% din accidente vasculare cerebrale sunt de origine hemoragică. Acest atac apare atunci când o arteră cerebrală se rupe. Accidentul vascular cerebral hemoragic poate apărea ca urmare a unei traume, malformații a vaselor sau a unei tumori.

Cele 9 semne ale unui accident vascular cerebral la femei

 

Contrar a ceea ce unii ar putea crede, femeile sunt mai expuse riscului de a suferi un accident vascular cerebral decât bărbații. „Femeile au propriile lor vulnerabilități, legate în principal de viața lor hormonală, care nu sunt întotdeauna luate în considerare de medici și de pacienții lor.”, explică profesorul Cheryl Bushnell:

- Amețeli

- Dificultăți de vorbire (probleme articulare sau dificultăți în găsirea cuvintelor)

- Paralizie bruscă a unui membru sau a unei părți a corpului

- Tulburări de echilibru

-  Slăbiciune musculară

- Sughițuri care apar de mai multe ori pe zi

- Dureri de cap persistente

- Dureri în piept

- Amorțeală în tot corpul.

„Femeile nu ar trebui să ignore aceste simptome, sperând că vor trece.”, avertizează dr. Greene-Chandos, directorul departamentului de îngrijire neurologică din Wexner, Ohio.

Pentru a preveni AVC-ul, este esențială o mai bună cunoaștere a factorilor de risc:

- Vârsta: majoritatea accidentelor vasculare cerebrale apar după 75 de ani. Cu toate acestea, 25% dintre victime au 65 de ani sau mai puțin

- Boli de inimă care implică administrarea terapiei anticoagulante pe viață

- Tensiune arterială crescută

- Colesterol ridicat

- Diabet

- Fumat

- Alcool în exces

- Lipsa exercițiilor fizice

- Menopauză

- Tratamente hormonale. 

După cum explică Charlotte Cordonnier, cercetător și șefa departamentului de neurologie și patologie vasculară de la Spitalul Universitar din Lille, Franța, „atunci când o femeie însărcinată are tensiune arterială ridicată sau preeclampsie, riscul de a suferi mai târziu un accident vascular cerebral crește”. De fapt, hormonii feminini joacă un rol în apariția acestei tulburări. În plus, expertul indică faptul că atunci când nivelul de estrogen scade, așa cum este cazul în timpul menopauzei, femeia este expusă riscului de accident vascular cerebral. În plus, contraceptivele estrogen-progestativ pot provoca un accident vascular cerebral.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel