9 alimente care te balonează. Iată cu ce le poți înlocui

9 alimente care te baloneaza - Foto: Freepick
Care sunt alimentele care te balonează. Acestea pot provoca și alte neplăceri.

Alimentele care te balonează pot cauza probleme digestive. Cei mai afectați sunt cu intoleranțe și sensibilități alimentare. Efectuarea de schimbări în dieta dumneavoastră poate ajuta la ameliorarea simptomelor de balonare.

Balonarea este atunci când burta se simte umflată sau mărită după ce ați mâncat. Balonarea este foarte frecventă. Aproximativ 30% dintre oameni spun că o experimentează în mod regulat.

Deși balonarea poate fi un simptom al anumitor afecțiuni medicale, aceasta este cauzată, de obicei, de gaze, probleme digestive sau factori alimentari. 

Iată topul alimentelor care pot provoca balonare, împreună cu sugestii despre ce să mănânci în schimb

Fasolea

Fasolea este un tip de legumă. Aceasta conține cantități mari de proteine și carbohidrați. Fasolea este, de asemenea, foarte bogată în fibre, precum și în mai multe vitamine și minerale esențiale. 

Cu toate acestea, majoritatea fasolei conțin zaharuri numite alfa-galactozide, care aparțin unui grup de carbohidrați numiți FODMAP. 

FODMAP-urile (oligo-, di-, monozaharide și polioli fermentescibili) sunt carbohidrați cu lanț scurt care scapă digestiei și sunt apoi fermentați de bacteriile intestinale din colon. Gazele sunt un produs secundar obișnuit al acestui proces.

Pentru majoritatea oamenilor, FODMAP-urile oferă combustibil pentru bacteriile benefice din intestin și nu ar trebui să cauzeze probleme.

Cu toate acestea, pentru multe persoane care suferă de sindromul colonului iritabil (IBS), în timpul procesului de fermentare se formează gaze în exces. Acest lucru poate provoca un disconfort major, cu simptome precum balonare, flatulență, crampe și diaree.

Ce să mâncați în schimb: Înmuierea fasolei și reducerea dimensiunii porțiilor pot ajuta la reducerea balonării și a gazelor. Dacă simptomele continuă sau sunt severe, cereți ajutorul unui profesionist medical.

Băuturile carbogazoase

Băuturile carbogazoase sunt o altă cauză foarte comună a balonării. Aceste băuturi conțin cantități mari de dioxid de carbon, un gaz.

Atunci când bei una dintre aceste băuturi, ajungi să înghiți cantități mari din acest gaz, care poate rămâne blocat și crește presiunea în stomac. Acest lucru poate duce la balonări și eructații incomode.

Ce să bei în schimb: Apa plată este întotdeauna cea mai bună. Alte alternative sănătoase includ cafeaua, ceaiul și apa plată cu aromă de fructe. De asemenea, puteți încerca să vă limitați consumul de băuturi carbogazoase la aproximativ 240 de ml pe zi.

Grâu

Grâul a fost foarte controversat în ultimii ani, în principal pentru că conține o proteină numită gluten.În ciuda controversei, grâul este în continuare consumat pe scară foarte largă. Este un ingredient în majoritatea pâinilor, pastelor, tortilelor și pizzelor, precum și în produsele de patiserie, cum ar fi prăjiturile, biscuiții, clătitele și vafele.

Pentru persoanele cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten, grâul provoacă probleme digestive grave, inclusiv balonare, gaze, diaree și dureri de stomac.

Grâul este, de asemenea, o sursă de FODMAP-uri, care pot provoca probleme digestive la unele persoane.

Ce să mănânci în schimb: Există multe alternative fără gluten la grâu, cum ar fi ovăzul certificat fără gluten, quinoa, hrișcă, făină de migdale și făină de nucă de cocos.

Broccoli și alte legume crucifere

Familia de legume crucifere include broccoli, conopida, varza, varza, varza de Bruxelles și alte câteva. Aceste legume sunt foarte hrănitoare, conținând multe substanțe nutritive esențiale, cum ar fi fibre, vitamina C, vitamina K, fier și potasiu. 

Cu toate acestea, ele conțin, de asemenea, FODMAP-uri, astfel încât pot provoca balonare la unele persoane.

Gătitul legumelor crucifere le poate face mai ușor de digerat.

Ce să mâncați în schimb: Există multe alternative posibile, inclusiv spanac, castraveți, salată, cartofi dulci și dovlecei. Puteți, de asemenea, să reduceți mărimea porțiilor sau să optați în schimb pentru legume crucifere gătite.

Ceapă

Ceapa este o legumă subterană cu bulbi, cu un gust și o aromă aparte. Rareori sunt consumate întregi, dar sunt populare în mâncăruri gătite, garnituri și salate.

Chiar dacă de obicei sunt consumate în cantități mici, ceapa este una dintre principalele surse alimentare de fructoane. Acestea sunt fibre solubile care pot provoca balonare. 

În plus, unele persoane sunt sensibile sau intolerante la alți compuși din ceapă, în special la ceapa crudă.

Prin urmare, ceapa este o cauză cunoscută a balonării și a disconfortului digestiv. Gătitul cepei poate reduce aceste efecte digestive.

Ce să mâncați în schimb: Încercați să folosiți ierburi proaspete sau condimente ca alternativă la ceapă. Folosirea părții verzi a cepei verzi sau a arpagicului sub formă proaspătă sau sub formă de pulbere poate fi, de asemenea, benefică pentru cei sensibili la efectele fructoanelor.

Produse lactate

Lactatele sunt foarte hrănitoare, precum și o sursă excelentă de proteine și calciu. Există multe produse lactate disponibile, inclusiv lapte, brânză, brânză cremă, iaurt și unt.

Cu toate acestea, aproximativ 65% din populația lumii nu este capabilă să descompună lactoza, zahărul care se găsește în lapte. Această afecțiune este cunoscută sub numele de intoleranță la lactoză.

Dacă ești intolerant la lactoză, lactatele pot provoca probleme digestive majore. Simptomele includ balonare, gaze, crampe și diaree.

Ce să mănânci în schimb: Persoanele care au intoleranță la lactoză pot tolera uneori smântâna și untul, brânzeturile tari sau produsele lactate fermentate, cum ar fi iaurtul. 

De asemenea, sunt disponibile produse lactate fără lactoză. Alte alternative la laptele obișnuit includ laptele de cocos, de migdale, de soia sau de orez.

Mere

Merele sunt printre cele mai populare fructe din lume. Acestea sunt bogate în fibre, vitamina C și antioxidanți și au fost asociate cu o serie de beneficii pentru sănătate.

Cu toate acestea, merele au fost, de asemenea, cunoscute pentru a provoca balonare și alte probleme digestive pentru unele persoane.

Vinovații sunt fructoza, care este un FODMAP, și conținutul ridicat de fibre al merelor. Atât fructoza, cât și fibrele pot fi fermentate în intestinul gros și pot provoca gaze și balonare.

Merele gătite pot fi mai ușor de digerat decât cele proaspete.

Ce să mâncați în schimb: Optați pentru merele gătite, reduceți porțiile sau alegeți în schimb alte fructe, cum ar fi bananele, afinele, grepfrutul, mandarinele sau căpșunile.

Usturoi

Usturoiul este incredibil de popular, atât pentru aromatizarea mâncărurilor, cât și ca remediu pentru sănătate.

La fel ca și ceapa, usturoiul conține fructoane, care sunt FODMAP-uri care pot provoca balonare.

O alergie sau intoleranță la alți compuși care se găsesc în usturoi este, de asemenea, destul de frecventă, cu simptome precum balonare, eructații și gaze.

Ce să mănânci în schimb: Încearcă să folosești alte ierburi și condimente în preparatele tale culinare, cum ar fi cimbru, pătrunjel, arpagic sau busuioc. Dacă sunteți sensibil la conținutul de fructoane din usturoi, puteți folosi, de asemenea, uleiuri cu infuzie de usturoi, pudră de usturoi scape sau pudră de usturoi chive.

Bere

Berea este o băutură carbogazoasă și un vinovat comun al balonării. Acest lucru se datorează faptului că berea este fabricată din surse de carbohidrați fermentescibili, cum ar fi orzul, porumbul, grâul și orezul, împreună cu niște drojdie și apă.

Prin urmare, conține atât gaz (dioxid de carbon), cât și carbohidrați fermentescibili, ambele putând provoca balonare. De asemenea, cerealele folosite la fabricarea berii conțin adesea gluten.

Ce să bei în schimb: Limitați-vă consumul de bere pentru a preveni balonarea. Dacă sunteți în căutarea unor alternative alcoolice, atunci vinul roșu, vinul alb sau băuturile spirtoase pot provoca mai puțină balonare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel